Край на пушенето в Държавни институции в Гърция, сурови глоби ако пушите пред непълнолетен

Решението за незабавно налагане вето за пушене в Държавни институции бе взето на среща между здравния министър Василис Кикилиас и премиера Кириякос Мицотакис.

Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση του Βασίλη Κικίλια με τον πρωθυπουργό

Законът за борба с тютюнопушенето да бъде приложен незабавно, заяви премиерът и в речта си пред Парламента в събота. За да покаже решимостта си да приложи закона за борба с тютюнопушенето, Кириакос Мицотакис заяви, че неговото прилагане ще започне от Парламента.

От 50 до 500 евро глоба очаква всеки гражданин, който наруши забраната за пушене в Държавни институции. От 500 до 10 000 евро и отнемане на лиценз грози продавачите на тютюневи изделия на непълнолетни. Това са част от наказанията, които ще налага гръцката Държава на нарушителите.

Съгласно член 3 от Закон 3730/2008, допълнен с член 35 от Закон 3896/2010, относно нарушаването на забраната за тютюнопушене във всички частни и обществени автомобили, когато има непълнолетен на възраст под 12 години административна глоба, която ще се налага е 1500 евро на пушача, независимо дали е шофьор или пътник. Глобата се удвоява до 3 000 евро, ако пушачът управлява или се вози в обществен автомобил. Ще се отнема и свидетелството за управление за един месец на водача, независимо дали той или друг пътник нарушава закона.

Правителството иска глобална забрана на тютюнопушенето във всички обществени помещения и сгради, както е в повечето европейски страни. За да се приложи правилно и универсално, ще бъдат засилени проверките и телефонните линии за подаване на сигнали.

Пирин Прес

Next Post

Кметът Георги Икономов направи първите копки на обекти по проект "Рехабилитация на улична мрежа в община Банско"

чт юли 25 , 2019
Днес с официални церемонии започнаха реконструкции на улици в Банско и Добринище по Програма за развитие на селските райони на ДФ „Земеделие“. Проектът включва улиците „Цар Симеон”, „България” и „Глазне” в Банско и ул. „Георги Темелков” в Добринище. Специален гост на събитието бе Директора на Областна дирекция Държавен фонд „Земеделие” […]