Купуваме дневни и нощни карти за градския транспорт в София чрез смартфона

От днес еднодневните и нощните карти за градския транспорт в София могат да бъдат купени и чрез смартфон.

Столичният Център за градска мобилност предлага тази услуга, за да компенсира липсата на тикет система,  чието въвеждане се бави. Проверката на контрольорите ще се състои в сканиране на кода от смартфона. За първите 1000 възползвали се от новата услуга картата ще бъде безплатна. Дневна или нощна карта можем да купим чрез банкова карта или чрез мобилен оператор на принципа на плащането за паркиране в София. Засега обаче възможността да се купува дневна или нощна карта чрез смартфон чрез мобилен оператор е достъпна за клиентите само на един от телекомите – А1, но до края на месеца ще бъдат включени всички.

Услугата за купуване на дневни и нощни карти чрез смартфон е с цел по-добро обслужване на гражданите и по-лесен достъп до градския транспорт на столицата, каза кметът Йорданка Фандъкова. Новата пилотна услуга би трябвало да помогне.  „Нова услуга, която дава възможност на пътниците през своя телефон да купуват на първо време дневни и нощни карти за пътуване. Цената на дневната карта е 4 лева, а на нощната – 2 лева. След като се проследи този пилотен проект,  ще има възможност за разширение за всички превозни документи и за работа с различните партньори. Първите 1000 карти, които ще бъдат купени, са безплатни за хората, като промоция“, обясни градоначалникът.

Как точно можем да си купим тези два превозни документа обясни директорът на Центъра за градска мобилност Христиан Петров: „На sofia.mpass.bg трябва да се регистрирате, което става много лесно – с мейл“. За регистрацията ще са нужни само мейл и две имена, но без съгласието на потребителите техните данни няма да бъдат използвани, допълни Петров и обясни:
„След това избирате от менюто „покупка“ и имате две опции – дневна или нощна карта. Избирате „купи“ съответната карта и след това имате два начина да осъществите покупката – с банкова карта или чрез мобилен оператор. Важно е да се избере още в началото с какво да се плати. Ако е чрез мобилен оператор, тогава принципът е същият като при SMS-ите за синя и зелена зона, но тук сме гледали да го улесним – въвежда се един-единствен път вашият телефонен номер и плащането става автоматично, като това се прибавя към сметката за телефона“. В метрото ще може да се влезе директно с кода, който имаме на телефона. Засега услугата работи само с един оператор, но до края на месеца ще бъдат включени всички. Най-вероятно и останалите превозни документи ще бъдат включени в услугата в бъдеще.

Проверката пък се осъществява от контрольорите, като те сканират кода от телефона и се вижда дали превозният документ е активиран или не.

Пирин Прес

Next Post

Mъж от санданско село изпадна в тежък алергичен шок след ужилване от оса

пт юли 13 , 2018
55-годишен мъж от санданското село Склаве изпадна в алергичен шок след ужилване от оса. Емил Петров си седял следобед в двора на къщата си, а съпругата му готвела в лятната им кухня. В един момент усетил ужилване по носа и отишъл на чешмата да се измие. След минута обаче се […]