Левски и Ботев откриват паметна плоча на Апостола в Атина

Днес в Атина ще бъде открита паметна плоча с лика на Апостола на свободата Васил Левски, съобщи режисьорът Искрен Красимиров.

Двамата със Симон Владов ще изнесат урок по родолюбие пред децата от българските неделни училища в гръцката столица. В ролята на Христо Ботев децата ще видят Искрен Красимиров, а на Левски – Симеон Владов.

Тържеството ще започне със заупокойна молитва в българския храм „Свети Преподобни Йоан Рилски – Чудотворец” в Атина.

Паметната плоча е монтирана на стена в консулската служба на територията на българското посолство. След откриването и децата ще рецитират стихове и ще пеят песни, посветени на Апостола.

В урока по родолюбие, изнесен от двамата млади патриоти, децата ще видят и откъси от филми за Паисий, Софроний Врачански, Христо Ботев, Васил Левски и Иван Вазов. Те ще видят първи и кадри от новия филм „Освободителят на България”.

Искрен Красимиров и Симеон Владов ще посетят и българите в Испания, Италия и Англия. Поводът за поканите им от родните общности в тези страни е 140-тата годишнина от руско-турската освободителна война.

Пирин Прес

Next Post

Експерти със семинар за изкуството в Благоевград

нд февр. 18 , 2018
Община Благоевград и Сдружение „Толкова близо, толкова далече“ организират първо издание на работен семинар на тема „Изкуството в променяща се Европа – време и граници“. Инициативата ще се проведе на 23 февруари от 13:30 часа в зала „22 септември“ и ще продължи до 12:00 часа на 24 февруари. Целта на […]