Ликвидираха огнището на бруцелоза в село Вуково

Огнището на бруцелоза в село Вуково е ликвидирано, предаде БНР.

Това стана ясно на заседание на областната епизоотична комисия, проведено днес следобед. По последна информация ситуацията е овладяна и няма засегнати и разболели се хора в селото.

Началникът на областната агенция по контрол на храните в Кюстендил д-р Емил Гъгнев съобщи, че всички животни във фермата на Явор Бошикьов, където вчера бяха регистрирани случаите на заболяването, са евтаназирани. По думи на Гъгнев освен унищожените овце и свине са умъртвени и две кучета.

Той посочи, че изследванията при останалите животни от лични стопанства в селото – общо 21 кози и едно прасе – са дали отрицателен резултат. Предстои отново да им бъдат взети проби за бруцелоза след 50 дни.

Изследвани са и деветимата гледачи във фермата, които също не са заразени.

По тази причина зам.-областният управител на Кюстендил Райчо Цветин е категоричен, че огнището е окончателно ликвидирано.

Пирин Прес

Next Post

Награди за участници от НУ „Св. П. Хилендарски” на конкурс за изработка на мартеници

сб мар. 2 , 2019
Наградени участници  от  НУ „Св. П. Хилендарски” във Второто издание на конкурс  за изработка на традиционни, уникални и нестандартни мартеници, организиран от Община Банско: Радост Драгосинова – 2 „б” клас Рея Стойкова – 2  „в „ клас Цветомир Кушлев – 3 „а” клас Лазар Пицин – 3 „ б” клас Групова грамота получиха учениците […]