Лятна образователна екскурзия за деца от Сандански

Деца на възраст от 7 до 14 години от Сандански посетиха вчера Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ и Националния исторически музей в гр. София. Посещението им бе част от организирано еднодневно пътуване от Община Сандански и Неделно училище при храм „Св. Вмчк. Георги“ в града.

Първата спирка на учениците от Сандански бе Семинарията, където йеромонах Мелетий, заместник-ректор при същата, изнесе кратка беседа за устройството на църквата и за живота на небесния застъпник и патрон на Семинарията – свети Йоан Рилски. След разходка из парка, децата изгледаха презентация за историята на училището в интерактивния кабинет. Учениците се запознаха и с методите на обучение в Семинарията по предметите, които самите те изучават в училище. Впечатлени от интерактивните методи, от историята на Семинарията, от архитектурата на сградата, децата се отправиха към Аулата, където ги посрещна архимандрит Пахомий, ректор на Семинарията. Там те зададоха своите въпроси, натрупали се от впечатленията им по време на краткия престой в духовно училище. Най-голяма възхита сред тях създаде семинарското знаме, а девизът му „Вярвай в Бога, обичай България“ породи кратка беседа между учениците, Ректора и техния учител. В края на срещата, след кратка почерпка, архим. Пахомий подари на всяко дете по една детска Библия, като ги посъветва да я пазят, да я споделят със своите родители, заедно да я четат и винаги да търсят отговора на това, което не могат да разберат.
Радостни, децата отпътуваха от Семинарията към Националния исторически музей в София. Там децата се потопиха в миналото на родината от най-дълбока древност до по-новата история. Особен интерес за децата предизвика възможността да се докоснат до тракийските съкровища, открити из българските земи. Учениците изненадаха музейните експерти от НИМ със знания за археологията, придобити по време на лятната школа, организирана от Археологически музей – Сандански в началото на този месец. Децата демонстрираха познание и за средновековната ни история, особено частта около създаването на кирилицата и глаголицата. За изненада на всички, някои ученици успяха да разпознаят оригиналите на най-старите камбани в света, открити в гр. Мелник.
С нови знания и затвърдили старите, с много положителни емоции от целия ден, децата се завърнаха в Сандански късния следобяд.

Пирин Прес

Next Post

Почина майсторът на съветския шпионаж

вт юли 30 , 2019
За смъртта на легендарен съветски шпионин съобщи на сайта си разузнавателната служба на Украйна. Анатолий Баронин си е отишъл вчера в Киев на 86-годишна възраст, пише Блиц. Като агент на разузнаването на Съветския съюз той е участвал в три чуждестранни мисии и е бил резидент в три африкански страни. Баронин […]