Магданозът – подправката на героите

Магданозът е подправка, която е лесно достъпна, а е богата на безценни за здравето елементи.

Сред най-ценните съставки на зеленото растение са калий, калций, фосфор, желязо, магнезий, манган и мед.

Древните хора смятали, че тези, които консумират магданоз, стават силни като камък. Това личи и от научното му родово име. В Древна Елада на това растение приписали чудодейни сили. Когато се заел да изчисти Авгиевите обори, според легендата Херкулес украсил главата си с венец от магданоз. Той му помогнал да победи в битката с Хидрата.

Магданозът е богат на минерални вещества (калий, калций, магнезий, фосфор, желязо и др.). Подпомага храносмилането, тонизира организма, усилва и диурезата и действа спазмолитично. Освен това магданозът облекчава уринирането. Препоръчва се при отоци от сърдечен произход, заболявания на отделителната система.

Лечебни рецепти с магданоз

1 супена лъжица корени и/или листа се заливат с 400 г вряла вода. Кисне се 2 часа и отварата се прецежда. Пие се по 1 винена чаша (75 г) четири пъти дневно преди хранене.

Магданоз

1 чаена лъжичка семена се заливат с 400 мл вода. Кисне се два часа, отварата се прецежда е се пие по една винена чаша (75 г) 4 пъти дневно преди хранене.

Пресният сок от магданоз е най-полезен и се пие по 1 супена лъжица 3 пъти дневно преди хранене.

Външно магданозът се прилага като компреси при втвърдени млечни жлези на жени, които кърмят.

Салата с магданоз за здрав стомах

Салата с магданоз

В българската народна медицина магданозът се употребява за подтискане на образуването на газове в червата и за повишаване на апетита, при камъни и пясък в бъбреците, при бъбречни колити и менструални смущения. В тези случай си правете всеки ден следната салата: 10 г ситно нарязани листа магданоз, 1 домат и 1/2 краставица.

Магданоз за красота

Сок от магданоз

Сок от магданоз, нанесен с памуче, служи за отстраняване на пигментни петна по кожата на лицето и ръцете./ gotvach.bg

И още:

Двата най-популярни вида магданоз са къдравия магданоз и италианския плосколистен магданоз. Италианският сорт е по-ароматен и по-малко горчив на вкус, отколкото къдравия. Съществува и друг вид магданоз, известен като вкоренена ряпа (или сорт Хамбург), който се отглеждат поради своите корени, наподобяващи корен на репей. Магданозът принадлежи към семейство сенникоцветни.

Произходът на магданоза води началото си от Средиземноморския регион на Южна Европа. Докато е бил култивиран в продължение на повече от 2000 години, магданозът е използван повече като лекарство, отколкото като храна. Древните гърци са считали магданозът за свещен и са го използвали не само за украса на победителите в атлетичните състезания, но също така и за декориране гробниците на починалите. Практиката за използване на магданоза като гарнитура действително има дълга история, която води началото си от цивилизацията на древните римляни.

Хората са започнали да консумират магданоз като подправка по някое време през Средновековието в Европа.

В някои страни къдравият сорт е по-популярен. Това води началото си от древните предпочитания към този вид, тъй като хората са оприличавали плосколистния магданоз на вид отровна трева.

Състав на магданоза

Магданозът е сред малкото на брой храни, които съдържат измерими количества оксилати, естествено съдържащи се вещества в растенията, животните и хората. Когато оксилатите станат прекалено концентрирани в телесните течности, те могат да се захаросат и да причинят здравословни проблеми. Поради тази причина хора с вече съществуващи и нелекувани проблеми с бъбреците или жлъчката трябва да избягват консумацията на магданоз.

Магданозът е отличен източник на витамин А, витамин С и витамин К. Той е добър източник на желязо< и фолати.

Летливите маслени компоненти на магданоз включват миристицин, лимонен, юджинол и алфа-тюжен. Съдържащите се в магданоза флавоноиди са апиин, апигенин, крисоериол и лутеолин. Именно тези два вида необичайни компоненти /летливите масла и флавоноидите/, съдържащи се в магданоза, предоставят уникални ползи за здравето.

Избор и съхранение на магданоз

Винаги когато е възможно, е необходимо да се избира пресен магданоз пред сушената му форма, тъй като е с по-добри вкусови качества. Трябва да се избира свеж магданоз, който е с наситен зелен цвят и изглежда свеж и хрупкав. Необходимо е да се избягва този, чиито лиса са увехнали и пожълтели. Пресният магданоз е необходимо да се съхранява в хладилник в найлонов плик.

Плосколистният магданоз може да се съхранява също и като се изсуши. Преди сушене магданозът се почиства добре от пожълтели, завехнали и изгнили листенца. След това добре се измива под студена течаща вода. Магданозените стръкчета се оформят на китки, които се закачата да се сушат в сухо проветливо помещение.

Не се препоръчва сушенето на магданоз на слънце или под директна слънчева светлина, защото под действие на слънчевите лъчи той се натрошава и губи цвета си. Веднъж изсушен, той трябва да се съхранява в плътно затворен съд на хладно, тъмно и сухо място. Добре изсушеният магданоз при леко стискане трябва да се превръща в малки парченца.

ъдравият магданоз се съхранява по-добре чрез замразяване, а не чрез изсушаване. За целта, магданозът се измива много добре, нарязва се на ситно, и се пълни в пликове за фризер, които се слагат и се замразяват. През първите 2 часа пликовете се вадят няколко пъти и се разтърсват, за да не залепват. Нарязаният магданоз може да бъде съхранен и в кутия от сладолед поставена във фризера.

Магданоз в кулинарията

Магданозът е универсална подправка, която се използва във всякакви ястия – супи, яхнии, салати, месни и зеленчукови гозби. В отделни случаи магданозът се превръща в главно действащо лице – когато е паниран или при магданозените кюфтенца. Като цяло той рядко се подлага на по-продължителна термична обработка и най-често се слага в последните минути на готвенето или след самия му край.

Ползи от магданоза

Летливите масла в магданоза и по-специално миристицинът, е доказано че възпрепятства образуването на тумор и в частност, формирането тумор в белите дробове.

Флавоноидите, съдържщи се в магданоза и по-специално лутеолинът, е доказано, че функционират като антиоксиданти, които се съчетават със силно реактивните кислород-съдържащи молекули (наречени кислородни радикали) и помагат за предотвратяването на кислород-базирани увреждания на клетките.

Магданозът е добър източник на фолиева киселина, която е един от най-важните В витамини. Макар да играе много роли в организма, една от нейните най-важни роли е по отношение на сърдечно-съдовите заболявания. От там идва необходимостта от нейното участие в процеса, чрез който тялото конвертира хомоцистеина в доброкачествени молекули.

Магданозът е изключително полезен при лекуването на различните очни заболявания. Възпаления на роговицата на очите, катаракта, конюнктивит, офталмията във различните и форми се лекуват с пресен сок от магданоз, смесен със сок от целина и цикория.

Храните, богати на витамин C, като магданоз, осигуряват на хората защита срещу възпалителен полиартрит, форма на ревматоидения артрит, включваща две или повече стави.

Магданозът се препоръчва при жените с нарушена менструация.

Вреди от магданоза

Въпреки че магданозът е много полезен и тонизиращ, бременните трябва да внимават с него. Прекомерната му употреба може да причини приток на кръв към матката и да предизвика аборт.

Пирин Прес

Next Post

Грандиозна финансова промяна за всички бъдещи пенсионери!

пт мар. 8 , 2019
Към края на годината пенсионната формула за стаж и възраст може да се промени отново, ако се потвърдят данните на НОИ, че 37% от бъдещите пенсионери може да са ощетени от промените в началото на годината. Според промените, които влязоха в сила от началото на тази година, бъдещите пенсионери вече […]