Мангъров: В България просто няма кой „яко да измре“, защото ние живеем много по-кратко

В България просто няма кой „яко да измре“, защото ние живеем много по-кратко от хората в развитите западни държави и възрастното ни население е много малък процент. 

В България няма много възрастни хора, за това и смъртността е ниска. Няма как станеш възрастен с 200-300 лева пенсия, констатира пред Антон Хекимян по БТВ вирусологът доц. Атанас Мангъров.

Ние сме на 80-то място в света по брой възрастно население. Средната продължителност на живота у нас е 73 години, в Италия е 80 години, поясни той. Ние сме страна, в която няма масово възрастни хора на 80-90 години, освен някои единици. Така са и останалите страни с ниска смъртност.

Поне 280 хил души са били в контакт с коронавируса, но не са разбрали. 0.04 % е смъртността. При морбили е 1 на 1000 – повече от тази от Ковид.

Ние сме като болница, в която няма недоносени новородени. Иначе и аз съм суха съчка също, използва традиционните си метафори доц. Мангъров.

Нямам конфронтация с никого. На мен просто това ми е работата и коригирам неща, които не са правилни, правя каквото мога, всичко беше правилно, но можеше да не се нанесе такъв икономически удар, допълни той.

Пирин Прес

Вашият коментар

Next Post

Левски предприе крачка към спасението

чт май 21 , 2020
Председателят на Тръст „Синя България“ – Даниел Стрезов, заяви, че съвсем скоро време Левски ще избере нов Надзорен съвет. „Вчера входирахме искане за свикване на Общо събрание, а на него трябва да изберем нов Надзорен съвет. Липсата на работещ такъв води до пречки във всекидневната ни работа. Относно обезсилването, това […]

Pirin Press