МВР пак промени правилата за минаване през КПП

Стотици шофьори тази сутрин бяха изненадани от поредната промяна в правилата за преминаване през контролно-пропускателните пунктове около областните центрове. От пресцентъра на МВР обясниха , че вече се налага гражданите да разполагат с удостоверение за настоящ адрес, издадено от съответния кмет, с което да докажат, че действително живеят в града, в който отиват. Нотариален акт за собственост също ще служи за влизане през пункта. Причината за новите изисквания била, че твърде много хора лъжат за настоящия си адрес.

По-късно от пресцентъра на МВР направиха уточнението, че промяна в правилата няма. Всъщност и досега се е изисквало удостоверение за настоящ адрес, но служителите на КПП са проявявали толеранс. Преди малко повече от седмица обаче, когато силовото ведомство публикува декларацията за минаване през пунктовете, вътрешният министър Младен Маринов заяви следното: “Хората, които живеят на друг адрес, различен от личната карта, да не ходят да си сменят регистрацията, за да могат да минат през КПП-то. Достатъчно е да попълнят адреса си в новата декларация, която пуснахме днес”. Досега никога не е ставало дума да се искат бележки от кметовете за удостоверяване на настоящ адрес. А и не е ясно каква е разликата къде ще се извие опашката – пред кметството за бележки или пред гишетата за смяна на настоящ адрес.

Освен това гражданите ще трябва да представят медицинско направление, ако причината за пътуването им е неотложна медицинска помощ. От МВР посочиха, че са дали достатъчно време на хората да се снабдят с необходимите документи като удостоверение за настоящ адрес. Не е ясно обаче по какъв начин ще се доказва, че влизаш в областния град, за да полагаш грижи за възрастен роднина.

Декларацията за преминаване през пунктовете бе въведена на 21 март, а оттогава изискванията в нея се промениха няколко пъти. Първо тя се попълваше собственоръчно и само се показваше на КПП. После започна да се изисква заверка от работодател. След това МВР промени формата на декларацията, като отпадна заверката от работодателя и започна да се изисква служебна бележка, служебна карта или пропуск, удостоверяващ работното място на пътуващия. Сега екземпляр на попълнената декларация се събира от служителите на пункта. Необходими са и допълнителни документи, с които доказваш целта на пътуването или настоящия си адрес.

Преди седмица министърът на здравеопазването издаде нарочна заповед, с която бе обявено, че се облекчава влизането и излизането от областните центрове. Причина за пътуването вече може да е и необходимост от полагане на грижи за роднини или близки, когато населеното място, в което живеят, е различно от постоянния или настоящ адрес на пътуващия, както и необходимост от снабдяване със стоки от първа необходимост. Последното важи, когато на съответното място няма търговски обекти и аптеки.

 

 

в.“Сега”

Пирин Прес

Next Post

Калоян Шишков от Сатовча: Всичко, което правя, го правя с жар, хъс и сърце

нд апр. 5 , 2020
„Мерките на извънредното положение се спазват в Сатовча, хората усещат необходимостта от тях и че е сериозенeн въпросът. Дано свободата я приемамe като отговорност, а не като свободия“, сподели в интервю за Радио Благоевград дългогодишният учител по история и философия  Калоян Шишков от Сатовча. „Всичко, което правя, го правя с жар, хъс […]

Pirin Press