Медът – храна, лек и енергия

Медът е храна, лек и енергия. Трите рецепти, които ще ви предложим са лесни и възможни за изпълнение от всеки и са приятна изненада за семейството или за гостите.

И като говорим за гости – да започнем с кафето. Кафе с мед. Не са един и двама хората, които консумират така тази напитка. Ако е направено с машина или на джезве е добре да се остави малко да изстине, за да се запазят вкусовите качества на меда. Феновете на нескафето също могат да подсладят с мед любимата си напитка. И да я приготвят с каймак.

Две-три лъжички кафе се смесват с мед, чието количество зависи от вкуса на човека. Капка-две студена вода се прибавят и започва разбъркването. Чарът е да го направиш на ръка с лъжичка. За съвременността това е добър начин да се култивира търпение. Ако търпението не е най-силната Ви страна и нямате намерение да става – има различни по големина миксери, които разбъркват за секунди сместа. Само от време на време се добавя още малко хладка или студена вода – отново говорим за капки. Получената кремообразна смес се залива бавно и с разбъркване с топла, но не гореща вода. Напитката е с приятен балансиран между кафето и меда вкус и аромат.

Какво друго може да предложите към кафето ли? Бонбоните също могат да бъдат полезни, ако са направени с мед. 

Вземат се орехови ядки, начупени, но не натрошени. Може и да са цели или счупена на две една ядка. Към тях се добавя мед, чието количество не доминира над ядките. Идеята е те да слепнат и когато това се случи – се добавя още малко мед. Разбърканата смес се слага в хладилник или фризер и се държи докато се стегне много добре, но да не замръзва. Начупва се и се сервира по малко. Единственото неудобство тук е, че често трябва да се ходи до хладилника. Но нали и движението е здраве?

И нещо традиционно, познато на всеки, класиката в жанра – просто, лесно вкусно, но напоследък май позабравено – филия с масло и мед. 

Преди години това си беше ежедневие в българското семейство. Вероятно е време отново да подсетим за тази сутрешна и следобедна закуска. Препоръчително е содена питка или домашно направен ръчен хляб с квас, но разбира се всеки има своите вкусови предпочитания, към които е добре да се придържа. Няма нужда да се обяснява как се намазват меда и маслото на филията. Това е храна със силно концентриран енергиен заряд. Знаели са го хората от векове, иначе щеше ли всеки втори царски син от българските народни приказки да прави чешми, от които да текат мед и масло, девойките да ходят със стомни и менци, за да пълнят от тях, от време на време някоя бедна старица да се запасява, пълнейки яйчени черупки, принцът да ги счупи и тя да го прокълне да се ожени за неродена мома. Важното е, че накрая на всяка приказка, която започва с течащи от чешма мед и масло, влюбените заживяват щастливо.

Пирин Прес

Next Post

ТФ „ХОУП“ СЕ ЗАВЪРНАХА СЪС СЕДЕМ ЗЛАТНИ ОТЛИЧИЯ И ГОЛЯМАТА НАГРАДА ОТ МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ В ПЛОВДИВ

пн апр. 2 , 2018
От 31 март до 1 април в град Пловдив се проведе Международен танцов фестивал „Пловдив Древен и Вечен“. Престижният фестивал се организира за седма поредна година и се откроява със своята пъстрота и палитра от танци – общо 16 уникални стила. Танцова формация „Хоуп“, с ръководител Невена Станкова – Смилянска […]