Мелник: Възраждат конака с 1,8 милиона лева

Една от емблематичните сгради в Мелник – турският конак, се руши в продължение на дълги години. Постройката, която е паметник на културата, се намира в центъра на най-малкия ни град.

Целта на община Сандански е да спаси от разруха зданието с европейски средства. Преди двадесетина дни е внесен в Солун проектът, който е съвместен с гръцката община Софлу, по програмата за трансгранично сътрудничество.

Заради опасното рушене на уникалната сграда преди няколко години се направи основен ремонт на покрива, който спря течовете. Но конакът остава затворен за туристите, които всеки ден посещават градчето. Съхраняваната в него материална и документална история пък е под реален риск.

„Проектът в часта си, която касае цялостната консервация, реставрация и социализация на конака, е на стойност 1,8 милиона лева. Искаме да го превърнем в музей за история на Мелник. Акцент ще са етнографията и археологията. Населеното място през Възраждането е имало огромно значение за българската култура, за съхраняването на българщината. Ще бъдат изложени уникални находки в конака”, разкри директорът на Археологическия музей в Сандански Владимир Петков.

Идеята е да се направят ателиета с иконопис, с местни занаяти, с мелнишка керамика. Посетителите ще могат да изработват керамични изделия на място. „Вярваме, че проектът ни ще бъде одобрен и финансирането му осигурено най-после. За да спасим за поколенията тази великолепна сграда”, допълни Петков.

Пирин Прес

Next Post

Благоевград: Недостиг на персонал в заведенията

вт май 10 , 2016
Близо 200 бармани, сервитьори и готвачи търсят за заведенията в Благоевград. Гладът за кадри тази пролет е рекорден, почти всички кръчми и барове се нуждаят от работна ръка. Парадоксът е, че в Бюрото по труда списъкът с безработни млади хора е дълъг, но няма мераклии да застанат зад бара или […]