Местим стрелките на часовника с един час напред тази нощ

Местим с един час напред стрелките на часовника по лятното часово време в 3.00 ч. събота срещу неделя.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци.

С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище.

В ЕС преминаването към лятно часово време е регламентирано с директива, която определя началото и края на периода за всички страни от ЕС. Тя се преразглежда и удължава на всеки пет години. Следващото преразглеждане на директивата е през 2021 г.

Още от момента на въвеждане на тази практика се води и дискусия за нейната целесъобразност. Установено е, че икономическият ефект от лятното време е незначителен. Голяма част от страните от Азия, Африка, Южна Америка се отказаха от него, но засега то е запазено в Европа и САЩ.

В България лятното часово време е въведено на 1 април 1979 г.

Пирин Прес

Next Post

„Часът на Земята” – гасим осветлението за час

сб мар. 30 , 2019
Милиони хора по света символично изгасят осветлението в домовете си, а знакови сгради притъмняват фасадите си Тази вечер ще се проведе инициативата „Часът на Земята“. Тя води началото си от 2007 г. и обединява послания и действия за опазване на природата по целия свят. По традиция тя се отбелязва всяка […]