Мечтите на западa разсипаха здравето ни

Благоевградчани  следват  тенденцията на западния начин на живот – да се хранят късно вечер, да спортуват малко и да наблягат повече на неправилните и нерафинирани мазнини, и  това да бъде основната им храна, което е стряскащо. 

До такъв извод стигна д-р Миронова, която заедно със свои колеги специалисти от клиника по ендокринология и болести на обмяната към ВМА преглеждаха днес в Благоевград.  Д-р Миронова смята,че трябва да се наложи допълнителна профилактика и обучение как трябва да се храним. Плодовете и зеленчуците не фигурират  толкова много в менюто ни, а се набляга повече на въглехидрати, пици, тестени изделия, които допълнително повишават риска от развитие на захарен диабет.

 

Българинът се храни неправилно, нездравословно, несъобразено с биологичните ритми. Сутрин по-малко, вечер повече. Всичко това е свързано с начина на живот, със стреса, който  е навсякъде около нас. Изводите, които си правят специалистите са, че метаболитните нарушения нарастват.  Дали са диабетни или преддиабетни много от пациентите имат съпътстващи заболявания на щитовидната жлеза, което също е свързано с неправилен метаболизъм.

 

Тенденцията е към покачване на процента на пациентите с преддиабет и  диабет. Позитивното  при тези прегледи е, че тези, които са с преддиабет ги хващат навреме, дават правилни насоки на пациентите за техния начин на живот, какво и как да се хранят.

 

Днес специалистите измерваха в Благоевград стойностите на кръвната захар и стойностите на общия холестерол. Това са скринингови методи, които могат да ни ориентират дали имаме някакви подлежащи метаболитни нарушения.

Специалистите от клиника по ендокринология и болести на обмяната към ВМА даваха насоки за това какви допълнителни изследвания трябва да се направят, за да се види какво е метаболитното нарушение.

 

Дали става въпрос за метаболитно или някакво въглехидратно нарушение, което в масовата практика се използва като скрит диабет, а това означава подлежащо преддиабетно състояние, което може да бъде отключено и може да отключи висока кръвна захар по всяко време. Идеята е да се дадат на хората насоки какво да проследяват и как да постъпват, когато имат симптомите , които са свързани с диабет и преддиабет.

Прегледите се организират от телевизионното предаване  „Зелената линейка“ със съдействието на Община Благоевград.

Пирин Прес

Next Post

Самолет се разби в Хавана

сб май 19 , 2018
Почти всички пътници на разбилия се вчера край Хавана самолет са били кубински граждани, съобщи ТАСС, позовавайки се на кубинския вестник „Гранма“. Според вестника на борда е имало 105 души, предимно кубинци, с изключение на петима чужденци и екипажа, предава БТА. Мексиканското министерство на съобщенията и транспорта заяви, че екипажът […]