Министър Танева: За невярна информация на етикета върху хранителните продукти санкцията е до 5000 лева

Най-важната промяна в Закона на храните е, че те ще дадат сигурност на потребителя в това, което купука като качество и безопасност, че етикета отговаря на съдържанието на продукта. Санкциите са завишени няколко пъти. Например ако до сега за подвеждане в етикетирането глобата е била от 250 до 500 лева, сега става от 2000 до 5000 лева. Това е за невярно съдържание на етикета. Целият закон трябва да доведе до сигурност в това, което купува потребителя.

Това коментира в ефира на бТВ министър Десислава Танева.

Законът дава възможност българският производител да постави етикет, че продукта е произведен в България и да го брандира. Въвежда се регистрация на бусовете, които доставят и превозват храни с животински произход и хлебни изделия. Това ще гарантира запазването качеството на храната, която отива до крайния потребител, посочи Танева.

Потребителя трябва да купува само от легитимни обекти храната си. За онлайн търговията законодателството доста закъсня – това е факт. Гаранцията на потребителя е регистрацията в контролния орган, етикета, коментира министърът.

До сега санкциите не бяха достатъчно високи, за да спреш да работиш в нарушения, но сега смятам, че ще бъде различно, допълни тя.

 

Petel.bg

Пирин Прес

Next Post

Кметът на община Благоевград инж. Румен Томов присъства на отбелязването на 215 години от рождението на българския хайдутин-Илия Марков Попгеоргиев – Ильо войвода

пт май 29 , 2020
Събитието се организира от Регионален исторически музей- Благоевград. В музея се съхраняват ценни снимкови и печатни материали, посветени на българския войвода.В постоянната експозиция е пушката на Ильо Марков – важен акцент, предизвикващ интерес у посетителите.Навършват се 215 години от рождението на Ильо Марков Малешевски, наречен от народа дядо Ильо войвода. […]