Митрополит Симеон ще бъде погребан в Рилския манастир

Митрополит Симеон ще бъде погребан утре, 4-ти май, в Рилския манастир, съобщава БНР.

Опелото на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон ще се извърши на днес 3 май, Светли вторник, в столичния храм „Св. София – Премъдрост Божия“. Това съобщиха от Св. Синод на Българската православна църква.

По решение на Св. Синод на БПЦ-БП, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще възглави Заупокойната св. Литургия и опелото на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон, което ще бъде отслужено на 3 май, Светли вторник, в столичния храм „Св. София – Премъдрост Божия“.

С Негово Светейшество ще съотслужат и архиереи – членове на Св. Синод и епископи на БПЦ-БП. Богослужението ще започне от 9.00 ч. Опелото на митрополит Симеон ще започне от 11.30 ч.

Погребението на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон ще бъде извършено на 4 май, Светла сряда, в Рилската св. Обител от 11.00 ч.

На 16 април 2016 г. на 90-годишна възраст след продължително боледуване в грас Финикс, Аризона, почина Негово Високопреосвещенство бившият Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон.

От 1986 г. той е пръв митрополит на новоучредената Българска Западноевропейска епархия, първоначално със седалище в гр. Будапеща, Унгария, а от 1994 г., се титулува Западно- и Средноевропейски митрополит със седалище в Берлин.

 

Пирин Прес

Next Post

Атанас Камбитов спечели конкурса "Кмет на месеца" на тема "Сигурност"

вт май 3 , 2016
Конкурсът „Кмет на месеца“ за април приключи. Жителите на цялата страна подкрепиха своите фаворити. С победата се поздравиха кметовете на Благоевград – Атанас Камбитов, на Гоце Делчев – Владимир Москов и на Кресна – Владимир Георгиев. Темата, по която кметовете се съревноваваха бе „Сигурност“. И в това издание на надпреварата […]