Мицотакис ще разкрие план за рестартиране на икономиката на Гърция утре

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и членовете на кабинета му се очаква в сряда да разкрият правителствен план за възстановяване на туризма и рестариране на икономиката на страната след близо два месеца блокаж заради пандемията от коронавирус, съобщава в. „Катимерини“.

Рестарирането на туризма, който съставлява 18 процента от брутния вътрешен продукт на Гърция, е ключов момент в плана за икономическо възстановяване и според информация на изданието това ще включва отваряне на границите на страната за пътуващи от Европейския съюз, но и от Израел, най-късно от 1 юли, но по-вероятно още от 15 юни.

Големите хотелски вериги, работещи сезонно, вече са приели нови протоколи и мерки за сигурност, за да защитят персонала и клиентите от разпространението на Ковид-19 в очакване на решение на правителството за възобновяване на дейността им, след като вече бе дадена зелена светлина за отварянето на целогодишно работещите хотели и курорти от 1 юни.

Хотелиери заявиха за „Катимерини“, че очакват относително добър летен сезон, предвид спекулациите, че може да се разреши отваряне на сезонните хотели от 1 юли, но и плановете за възобновяване на полетите в рамките на Шенгенската зона до края на този месец.

Перспективите им ще станат по-ясни, когато правителството обяви конкретно какви мерки за подкрепа на този сектор планира.Що се отнася до икономиката, правителството подготвя серия от „целенасочени мерки“ през следващите няколко седмици и месеци. Те може да включват намаляване на ДДС за транспортните и кетъринг услугите, субсидии за служителите с намалено работно време, някаква форма на компенсация за собствениците на имоти, които са претърпели загуби заради намаляването на наемите, подкрепа за кредитополучателите, както и данъчни облекчения за бизнеса, който е пострадал от ограничителните мерки.

По-трайните мерки за подсилване на трудовия пазар, които може да бъдат представени утре, включват някои намаления на вноските за социални осигуровки какрто за работодателите, така и за служителите, за да се овладее очаквания скок на безработицата, пише вестникът.

Пирин Прес

Next Post

Обявиха официално край на свободното придвижване към Великобритания

вт май 19 , 2020
Три месеца и половина след Брекзита Долната камара на британския парламент прие закон, който слага край на свободното придвижване на работна сила от ЕС. За проектозакона гласуваха 351 депутати, 252 бяха против, съобщава „Факти.бг“. Съгласно новия регламент, от януари 2021 година работна ръка от страните-членки на ЕС, както и от […]