Мощи на св. Лука Симферополски в България

Мощи на св. Лука Симферополски пристигат в България. Частицата от тя е дар от Руската православна църква за Пловдивска епархия на Българската православна църква по молба от българския патриарх Неофит и с благословението на Руския патриарх Кирил.

Мощите на светеца-хирург, живял от 1977 до 1961 г., ще бъдат донесени на 21 октомври от Богородски епископ Антоний, викарий на Руския патриарх. Поклонението пред тях ще започне от храма-подворие на Руската църква на бул. „Цар Освободител”.

Те ще останат в София до събота, когато от 10.30 ч. в храм “Света Неделя” патриарх Неофит, в съслужение с Богородския епископ Антоний и Браницкия епископ Григорий и столичното духовенство, ще отслужат молебен пред частицата от мощите на светителя Лука Симферополски.

В късния следобяд те ще отпътуват за Пловдив.

Пирин Прес

Next Post

Днес почитаме великия Йовков!

сб окт. 15 , 2016
На 15 октомври почитаме паметта на един от най-забележителните български писатели, поети и учени. На тази дата през 1937 година ни напуска Йордан Йовков. До днес неговите Албена, Моканика, Божура, Шибил и Индже ни вълнуват. Произведенията на големия български писател са част от родното национално богатство. Те продължават да се […]