Музика и народни борби на събор край с. Ваклиново

Тази година събитието е на 15 и 16 юли (събота и неделя), то е под патронажа на кмета на община Сатовча – д-р Арбен Мименов. Проявата ще се проведе за 13-и път.

Много музика, забавления и спортни надпревари ще има на традиционния събор край сатовчанското село Ваклиново. Стотици гурбетчии се прибраха в родната си община Сатовча от различни държави в цял свят заради празника. В последните няколко години за двудневните тържества в местността Ливадите до селището идват над 25 000 души не само от общината, но от целия Неврокопски край.

Ваклиновският събор е посветен на тютюнопроизводителите от региона. Той се утвърди като един от най-посещаваните, който дава поле за изява на млади таланти и на утвърдени и признати самодейни и професионални изпълнители и състави на българската фолклорна песен. В първия ден най-напред на сцената, в 16,00 часа, ще се качат самодейци от селата Ваклиново, Кочан, Сатовча, Плетена и Борино. За хилядите присъстващи ще свирят Оркестър „Импуси” от Гоце Делчев и Оркестър за народна музика на Панчо Илиев. Мъжката фолклорна група „Перун” ще зарадва публиката с изпълненията си в 20,00 часа в събота. Час по-късно е ред на фолк певицата Райна. Официалното откриване на събора е предвидено за 22,00 часа. Поп фолк певицата Камелия ще изнесе концерт от 22,30 часа, зарята ще започне час по-късно, а точно в полунощ е стартът на дискотеката.

В неделния ден музиката започва още в 10,00 часа с изпълнения на самодейци от селата Годешево, Слащен, Туховища и Вълкосел. По обяд ще пеят народни песни сестрите Мария и Магдалена Филатови, след тях на сцената ще е поп фолк певицата Магда. Фолклорните певци Христо Косашки, Невена и Калина, фолклорните групи от град Сърница и село Ягодина ще сложат финал на музикалните изяви на събора.

Особен интерес предизвикват и спортните състезания през неделния ден – борбата свободен стил за мъже и жени, а също така и канадската борба. Най-напред, в 13,00 часа, ще е надпреварата по канадска борба, а от 14,00 часа са народните борби. „Чрез магията и красотата на българската песен и танци целим да покажем значимостта на българското фолклорно наследство и да възстановим старата българска традиция – хората да се събират и веселят заедно”, споделя кметът Мименов.

Пирин Прес

Next Post

Учени с нови открития! Ето какво се случва след смъртта

нд юли 9 , 2017
Животът след смъртта е една от най-големите мистерии на човечеството, но след ново откритие учени твърдят, че смъртта не съществува, само тялото умира, пише „Вечер“. Според Стюард Хамерхоф от Университета на Аризона съзнанието продължава да живее на квантово ниво. Британският физик Роджър Пенроуз задълбочава още повече и твърди, че той […]