Мутафчийски показа графика как се идентифицират заразените с коронавирус

„В последните дни доста възбуди интерес как реално се възстановяват заболелите и как се проследяват. Днес докладвах подробно на Министерски съвет каква е стратегията на установяване, идентифициране и проследяването им“. Това заяви ген. Венцислав Мутафчийски по време на извънреден брифинг в Министерски съвет, пише Блиц.

Той показа графика, с която да обясни начините, по които се правят тестове за установяване на COVID-19.

„Тази графиката ще ви даде възможност да онагледим положението. Според СЗО единственият достоверен начин за установяването на коронавирус е с Real Time PCR, няма друг метод, който е доказал повече своята надеждност. Той е обозначен с червената линия – изкачваща се като плато и слизаща.

Това в България има възможност да се установява при пълен капацитет на лабораториите, в размер на 1000-1200 случая дневно, което значи около 30 000 теста месечно, изразено като цени – около 930 хиляди лева на месец“, обясни той.

„От ЕК са отделени 600 000 такива теста. Следващият начин е като се вземе пробата по същия начин, но идентифицирането става за около 5 минути с един малък апарат, а в момента се разработват и директни тестове, като тези за бременност.

Тези тестове ще се популяризират масово и ние предвиждаме да се правят от 5 хилядо до 20 хиляди дневно, което значи, на месечна база трябва да се правят около 30 000 теста, които са около 10 милиона лв. месечно“, допълни ген. Мутафчийски.

„Следващото започва от платото на кривата (средата), когато епидемията е стигнала своя връх и се стабилизира, започват бързите тестове, с които може да се установи колко души са разболели без да разберат и са добили имунитет. Това ще разшири границите и ще правят 30 хиляди на ден и ще струва около 10 милиона на месец. Тези тестове са важни, защото дават безспорен резултат“, допълни той.

Шефът на Кризисния щаб допълни, че бързите тестове са важни след втората половина на епидемията, защото ще покажат реално колко души са придобили имунитет и на базата на тези данни ще се изясни колко от изкаралите болестта могат да работят.

„Това ще даде основата на съживяването на обществения живот и икономиката. Всичкото ще струва на правителството около 20 милиона месечно. В първия етап на кривата тестовете са много скъпи, по време на вторият етап са по-евтини, но по-начесто. Могат да преливат един към друг, съобразно ситуацията“, заяви още той.

Petel.bg

Пирин Прес

Next Post

Строят пункта за планинските спасители в района на Езерата

пт мар. 27 , 2020
Зaпoчвa cтpoитeлcтвoтo нa пyнĸтa зa плaнининcĸитe cпacитeли  oт Дyпницa и cлyжитeлитe нa Haциoнaлeн пapĸ „Pилa” в paйoнa Ceдeмтe pилcĸи eзepa. Oт диpeĸциятa нa пapĸa oбявиxa oбщecтвeнaтa пopъчĸa, c ĸoятo ce тъpcи изпълнитeл нa Koнтpoлнo-инфopмaциoнeн пyнĸт (KИΠ) „Ceдeмтe pилcĸи eзepa”. Πpoгнoзнaтa cтoйнocт нa пopъчĸaтa e 470 078 лв. бeз ДДC. Kaндидaт-cтpoитeлитe […]