Над 2 090 000 пенсионери ще получат увеличение на пенсиите си

Над 2 милиона и 90 хиляди пенсионери ще получат увеличение пенсиите си, считано от 1 юли 2020 г.

Осъвременяването на средствата, отпуснати с начална дата до 31 декември 2019 г., ще се извърши с 6,7 на сто по т.нар. “швейцарско правило”, съобщават от Националния осигурителен институт, пише varnautre.bg.

Със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2020 г. бяха утвърдени разходи за пенсии за над 10,5 милиарда лева, като за планираното осъвременяване и за увеличенията на пенсиите и добавките към тях са предвидени общо 439 милиона лева.

На базата на определения нов минимален размер от 250 лв. на основната пенсия за осигурителен стаж и възраст, от 1 юли ще има увеличение и при другите пенсии за трудова дейност, приравнени на минималния размер за съответния вид пенсия.

Максималният размер на пенсиите или сбора от пенсиите (таван), без добавките към тях, се запазва на ниво 1200 лв.

Размерите на пенсиите, несвързани с трудова дейност, се определят като процент от размера на социалната пенсия за старост, който с Постановление на Министерския съвет № 107 от 28.05.2020 г. е увеличен от 132,74 лв. на 141,63 лв., считано от 1 юли 2020 г., съобщават от НОИ.

В резултат на осъвременяването и на увеличенията се очаква средният размер на пенсията на един пенсионер у нас за 2020 г. да надхвърли 415 лв.

Новите минимални размери на пенсиите за трудова дейност, както и размерите на пенсиите, несвързани с трудова дейност, които са в сила от утре, са оповестени на интернет страницата на НОИ, в рубрика “Пенсии”.

От осигурителната агенция допълват, че изплащането на пенсиите за юли ще започне на 7 юли (вторник) и ще приключи на 20 юли (понеделник).

Пирин Прес

Вашият коментар

Next Post

Посолството пита: Отваря ли Гърция всички КПП-та за българи?

ср юли 1 , 2020
Посолството ни в Атина е поставило пред гръцката страна въпроса защо в онлайн формуляра, който ще бъде изискван от 1 юли от чуждестранните граждани на влизане в Гърция, от ГКПП между България и Гърция са посочени само два – Кулата-Промахон и Маказа-Нимфея. Към момента все още нашите власти нямат отговор […]