Над 8 000 души умират годишно в България от фините прахови частици

8 634 души умират годишно в България заради замърсяването на въздуха от фини прахови частици. Тези данни обяви омбудсманът Мая Манолова по време на обществена дискусия, посветена на проблемите с наднорменото замърсяване на въздуха, съобщава news.bg.

Хората от столичния квартал „Красна поляна“ настояват да се предприемат спешни действия и да има резултати за преодоляване на замърсяването с фини прахови частици и за подобряване качеството на атмосферния въздух, обясни националният защитник.

Според Европейската агенция за околна среда от всички държавни членки на ЕС в България са налице най-високите на нива на замърсяване.

„3 милиона души годишно преждевременно умират заради замърсяването на въздуха, а в Европа – 479 000 души“, посочи Манолова.

По данни на Европейската сметна палата близо 15 000 души годишно в България умират вследствие замърсяването на въздуха. В резултат от фините прахови частици българинът живее две години и половина по-малко в добро здраве, допълни омбудсманът.

Манолова посочи, че в проблема със справянето с фините прахови частици са ангажирани различни институции.

Манолова коментира и осъдителното решение на съда на Европейския съюз от 2017 г. и започването на наказателна процедура срещу България за неизпълнение на европейското законодателство.

Тя заяви, че до 8 януари от МОСВ е трябвало да представят списък от мерки и предприети действия – Манолова обаче още не го получила. Тя призова МОСВ да запознае хората с документа.

След осъдителното решение в резултат от неизпълнение на препоръките и указанията в борбата срещу замърсяването на въздуха, се очаква да последват имуществени санкции в България. Някой могат да са в хиляди евра на ден и на месец, предупреди Манолова.

Националният защитник очаква от всички институции да споделят техните усилия за решаването на проблема и конкретните мерки, които са предприели.

„Сред многобройните програми и мерки, преобладават усилията, а по-малко са резултатите“, отчете Манолова и настоя за повече измервателни уреди по невралгичните точки.

Десислава Малинова от столичния квартал „Красна поляна“ припомни, че хората от квартала водят многогодишна борба и то най-вече с институциите, които би трябвало да им помагат. „Красна поляна“ е първенец по замърсяване – „дишаме цялата Менделеева таблица“ и превишенията са в пъти над допустимото.

Десислава Малинова заяви, че „това, в което живеем ние и децата ни е абсолютен геноцид“, който се повтаря всеки ден.

Общинското гето и горенето на битов отпадък са сред най-сериозните основни замърсители на въздуха. Жителите на „Красна поляна“ настояват за конкретен анализ затова какво се случва и какво дишат, както и настояват за криминализиране на горенето на битовия отпадък.

„Проблемът ни е огромен и ние там умираме. Имаме нужда от МОСВ и МТСП“, заяви тя, като припомни, че Столична община и МОСВ преди година са поставили една мобилна станция, но какво от това.

 

Пирин Прес

Next Post

БНБ предупреди за голяма измама

чт ян. 24 , 2019
Засечена е поредната „фишинг атака“ срещу български потребители. Това става ясно от съобщение на БНБ. Разпространяват се фалшиви имейли от името на Централната банка, предупреждават от националният трезор. Приканват получателите им да попълнят лични данни като последват посочен в писмото линк, предаде Блиц. От БНБ припомнят, че банката не поддържа […]