Най-възрастната жена в света почина

В Таджикистан почина столетницата Фатима Мирзокулова, за която се предполага, че е родена през деветнадесети век и е на 127 г, съобщи в. „Дейли мейл“, цитиран от „Канал 3“.

Според паспорта ѝ тя е родена на 13 март 1893 г. на територията на днешен Таджикистан. Не се съобщава за други документи, които да потвърждават възрастта ѝ. Ако датата на раждане от паспорта ѝ е точна, Фатима Мирзокулова е била най-възрастната жена в света.

През по-голямата част от живота си Фатима е работела в колхоз и е отглеждала памук. Обичала работата си и продължила да работи и след пенсионирането. Фатима имала 8 деца и повече от 200 внуци, правнуци и праправнуци.

През 2018 г. жената разказала пред изданието „Оупън Ейша“, че първият ѝ съпруг, баща на най-големият ѝ син и две от дъщерите ѝ, е загинал през Втората световна война. През 1951 г. Фатима се омъжила повторно. Тя била на 58 г., а съпругът й – на 72 г. Родили им се пет деца, като най-малкият й син се родил, когато Фатима била на 66 г.

Една от дъщерите ѝ разказала пред изданието, че когато била на 30 г., Фатима няколко години учила във вечерно училище. Тя не четяла книги, не се интересувала от политика и нервите ѝ винаги били здрави.

По официални данни най-възрастният човек в света е японката Кане Танака, която е на 117 г.

Пирин Прес

Next Post

Депутати и министърка се биха в сръбския парламент

чт ян. 30 , 2020
Обсъждането на измененията в Закона за планиране и строителство в сръбския парламент днес премина във физически сблъсък между депутатите от Сръбската радикална партия (СРП) на Воислав Шешел и министърката на строителството и транспорта Зорана Михайлович от управляващата Съръбска прогресивна партия (СПП), съобщава „Канал 3“. Близо три часа радикалите обвиняваха министърката, […]