Най-горещият гейзер в Европа се намира в България

Най-горещият гейзер в Европа се намира, не къде да е другаде, а в България – в китното малко градче Сапарева баня. Всеки знае, че в Европа Исландия е страната с най-много горещи гейзери, но определено най-горещият не се намира там. През 1957 година, при сондаж до минералните извори на Сапарева баня, се прави уникално откритие, чийто първенство и до днес не е надминато.

Открит е горещ гейзер с температура на водата от 103,8 градуса, което с около 20 градуса повече от горещината на гейзерите в Исландия. Като цяло на северозапад в подножието на Рила планина, се намират най-горещите минерални извори у нас, а и в цяла Европа, както вече споменахме. Най-горещият гейзер в Европа е сред тях. Близо до река Валявица в Сапарева баня, бликат цели три минерални извора. Най-големият е Бански извор, с горещина на водата от 91,5 градуса и дебит около 180 литра на минута. Следва Парилото с горещина от 47 градуса и дебит по-малък от този на Бански извор. Двете изворчета има дебит само 30 литра в минута и температура от около 40 градуса. Но именно до него се прави прословутия сондаж, който поставя България на картата на Европа – като първенец по най-горещ гейзер на Стария континент. Днес около гейзера в града са изградени красиви зони за отдих и разходка, в рамките на обществен парк. Най-горещият гейзер в Европа, в Сапарева баня изхвърля фонтан на 8 метра височина, на всеки 6 секунди. Зрелището продължава около 20 секунди, като горещите пари и пръските вода щедро се разпръсват във въздуха.

Пирин Прес

Next Post

Кметът на Банско е за събаряне на недостроените хотели

нд ное. 19 , 2017
 Кметът на Банско Георги Икономов бе в парламента тази седмица за среща с депутати-съпартийци от ГЕРБ, но не по въпроса със строителството на втори лифт, който наскоро отново бе повдигнат, увери той. Повод за думите на градоначалника са обвиненията на екозащитниците, че по план в курортното градче може да има […]