Национален координационен център , ще следи пътя на боклука и състоянието на въздуха и язовирите у нас

Национален координационен център, изграден по решение на министъра на околната среда и водите Емил Димитров, ще следи пътя на боклука и състоянието на въздуха и язовирите у нас. В центъра се следят нивата на язовирите, правят се анализи на притока и оттока на водите. Тук постъпва информация от „Гранична полиция“ и Агенция „Митници“ и чрез видеонаблюдение се следи какво влиза на в предприятията за изгаряне и какво се подава към пещите, съобщи БНТ.

„Ние с корабите бележим успех, който не го е имало никога. Върнахме част от контейнерите, които бяха заловени и тези контейнери първо бяха върнати в Италия и властите после признаха, че при тях е извършено нарушение, сега карабинерите там извършват мащабна акция. За в бъдеще само на Варна запад ще се идва. Благодарим на циментовите заводи, на индустрията, която каза ние ще платим цената на контрола в България. Само във Варна ще пристигат отпадъци, които са предназначени за изгаряне“, каза министърът на околната среда.

„Относно сухопътните граници – ще бъде само Калотина за влизане, с Македония се разбрахме да не влизат, от южната граница ще остане само Кулата, северната ще е Видин и Русе. Контейнерите пътуват със съпроводителни документи, но когато митническите или гранични власти се усъмнят, че този товар не е това, което се представя, наши служители ще отидат на място да проверят. Надявам се да пресеем всички нелегални търговци по този начин“, добави Емил Димитров.

Относно Бобов дол министърът обясни, че „в момента нямат разрешение за горене на отпадъци, докато не си поставят филтри и системите за сигурност, когато ги поставят, ще могат да изгарят. Площадката, на която има изоставени количества, трябва да се изчисти“, каза още министър Емил Димитров пред БНТ.

Пирин Прес

Вашият коментар

Next Post

Влиза в сила забрана за риболов на омари в езера и реки в Гърция

пт февр. 14 , 2020
От 15 февруари до 15 май всяка година влиза в сила забрана на омари в езера и реки Според действащото законодателство риболовът на омари е строго забранен във всички езера и реки на територията на страната от 15 февруари до 15 май всяка година. Забраната е от съществено значение за […]