Национален празник в Гърция при затворени църкви и пълна карантина

В дух на оптимизъм гърците поставиха навсякъде национални знамена и се молят по домовете си за спасение от епидемията

Благовещение и национален празник днес в Гърция при затворени църкви и пълна карантина. В дух на оптимизъм гърците поставиха навсякъде национални знамена и се молят по домовете си за спасение от епидемията.

Национални знамена се веят от всеки дом в Гърция. Наред с пълната карантина гърците за първи път не могат да отидат на църква на този светъл празник Благовещение. Телевизиите излъчват на запис от минали години литургията.

По нареждане на Светия синод в 11 часа ще бият тържествено всички камбани в страната. На места свещеници извършват литургия сами пред храмовете, а гърците се молят от балконите с маски и ръкавици.

Само военни самолети извършват полети в чест на националния празник. Новият президент на Гърция Катерина Сакеларопулу направи емоционално обръщение за националния празник, в което изрази надежда, че гърците ще победят новото предизвикателство – коронавируса.

„Днес ние гърците участваме отново в една историческа борба. Но ние не сме сами. Сигурна съм, че ще победим. Сигурна съм, че следващата година ще празнуваме заедно 200 години от освободителното въстание през 1821 година“.

В същия дух на оптимизъм са поздравленията от лидерите на политическите партии и на епископа на Атина и цяла Гърция Йероним.

Пирин Прес

Вашият коментар

Next Post

22 са новите случая на заразени с коронавирус в България, общо са 242

ср мар. 25 , 2020
22 са новите случая на заразени с коронавирус в България, общо са 242, съобщи генерал Мутафчийски на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. Новозаразените са разпределени в градовете Благоевград, Плевен, Пловдив, Сливен и София, където са 16. Новият случай е в Сливен, обясни генералът. Някои от заразените са медицински лица, други са […]