На 10 февруари празнуват пчеларите

Днес е денят на техния покровител – Св. Харалампий. В народните представи този светец е властелин на лошите болести и най-вече на чумата. 

Често е изобразяван като повелител на болестта, която е окована с девет вериги. За да се предпазят от злата чума, на 10 февруари стопанките не извършвали никаква работа. Единствено ставали рано, за да опекат обреден хляб. Украсявали го с кръст в средата, а около него пъпки /символизиращи чумата/. После го намазвали с осветен в църквата мед. От осветения мед се оставяло настрана за лек през годината.

Свети Харалампий бил епископ в гр. Магнезия, Мала Азия. Умрял през 198 г. на 113-годишна възраст. През живота си страдал много, гонен и измъчван от противниците на християнството. Раните му обаче чудодейно се излекували, което карало хората да повярват в чудесата на християнската вяра.

Днес е и денят на Св. Великомъченица Валентина.

Честит имен ден на всички, носещи имената Харалампи, Ламби, Пейо, Валентин, Валентина, Валя!

Пирин Прес

Next Post

Измамиха сърбин в Банско

пн февр. 10 , 2020
В РУ-Банско е получено съобщение за това, че около 10:50 часа на 08.02.2020 г. на улица в Банско, 20-годишен сръбски гражданин е въведен в заблуждение от непознат за него мъж, който при свободна обмяна на сумата от около 500 евро му дал пет банкноти с номинал от по 200 лева, […]