На 26 февруари 2020 г. в Регионален исторически музей – Благоевград се проведе поредният музеен урок

 Участваха ученици от X „б“ кл. на ПМГ „Яне Сандански“ – гр. Гоце Делчев с ръководител г-жа Боряна Вълчева – старши учител по „История и цивилизация“. Темата, която беше представена на учениците от уредника в музея – д-р Елена Чалгънова, беше „Българската култура през Възраждането и след Освобождението“.

 

Посредством презентация и интересни тематични задачи, учениците се запознаха с творчеството на едни от най-изтъкнатите представители на българската възрожденска култура, с делото на родолюбиви книжари, печатари, вестникари, учебникари, учени-енциклопедисти, зографи и др. Докоснаха са до ценни печатни образци на българското възрожденско книгопечатане, съхранявани в богатия музеен фонд – „Читанка за трето отделение“ от 1896 г., „Литературен алманах за 1894 г.“ и др. Посещението на учениците бе във връзка с националната програма на МОН „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Културните институции като образователна среда“.

Пирин Прес

Next Post

Ученици от III ОУ „Димитър Талев“представиха празника „Прошки“

чт февр. 27 , 2020
Ученици от втори „г“ клас с класен ръководител Славка Чапкънова от III ОУ „Димитър Талев“ Благоевград подготвиха и представиха пред своите родители празника „Прошки“.  Събитието се състоя в отдел „Изкуство“ на регионалната библиотека и бе във връзка с изучаваната тема „Празници и традиции в родното селище“ в часа по предмета […]