На 3 декември се отбелязва Международния ден на хората с увреждания

 Посланията на този ден са различни, защото и политиките по отношение на хората с увреждания имат много лица.

Предизвикателството на днешния ден обаче е, че той задължава всички, които говорят и обсъждат проблемите на хората с увреждания, да слагат ударението върху човека и неговата индивидуалност и лично достойнство, а не върху увреждането му. Това е европейският модел на политики към и за хората с увреждания, който и България трябва да следва. За съжаление, днес хората с увреждания се сблъскват с най-много трудности, когато се опитват да реализират правата си.

Като общество трябва да осъзнаем, че те се нуждаят от особено внимание. Основна цел на политиките за хората с увреждания е да се създават условия те да имат същия индивидуален избор и контрол над живота си, както хората без увреждания.

През 1992 г. Генералната асамблея на ООН обявява 3 декември за международен ден на хората с увреждания. Неговата цел е постоянно да мотивира политиците и институциите да предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпът до общата архитектурна среда на хората с увреждания; достъпът до общообразователната система, до общия пазар на труда, до информация и до процесите на изработване и вземане на политически решения, които имат отношение към тях.

Пирин Прес

Next Post

Романтичната комедия "Бившата жена на моя живот" в гр. Разлог

вт дек. 3 , 2019
10 ДЕКЕМВРИ /вторник / от 19:00 часа в НЧ „15.IX.1903 – 1909“ гр. РАЗЛОГ гостуват АСЕН БЛАТЕЧКИ, НЕВЕНА БОЗУКОВА – НЕВЕ, МИЛЕНА МАРКОВА – МАЦА и СТЕФАН ИВАНОВ с романтичната КОМЕДИЯ “БИВШАТА ЖЕНА НА МОЯ ЖИВОТ” Автор: Жозиан Баласко Режисьор: ВЕЛКО КЪНЕВ Сценография и костюми: Антония Попова ************************************************************************ 🎟🎟🎟 Билети: […]