На 6 май отбелязваме Деня на храбростта и празника на Българската армия

Празникът започва да се чества още с формирането на войските ни. С указ от 1 януари 1880 г. княз Александър Батенберг учредява военния орден „За храброст” – отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ от 9 януари същата година се постановява честването на празника, пише Novini.bg.

Тази година, заради мерките срещу разпространението на COVID-19, традиционният военен парад в София беше отменен.

В Гербовата зала на „Дондуков“2 президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще отправи приветствие по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия.

В 11.30 часа държавният глава ще положи цветя пред Паметника на Незнайния воин на пл. „Свети Александър Невски“ в София.

Тържествен ритуал ще има в Националния военен университет във Велико Търново. Там ще присъства и министърът на отбраната Красимир Каракачанов. През деня ще се проведат и няколко демонстрации – на военноморските и военновъздушните сили, както и на силите за специални операции.

Пирин Прес

Next Post

Гергьовденска трапеза !

ср май 6 , 2020
На 6 май, Гергьовден, се пече агне, а около празничната трапеза се събира цялото семейство. На трапезата присъстват зелени пролетни продукти – зелен лук, пресен чесън, маруля. Яде се варено жито и баница. Освен това не трябва да се дават млечни продукти назаем. Празнично меню: Празнична супа с агнешко месо […]