Невенът – съкровище от природната аптека

Билката невен, която прилича повече на цвете, е същинско съкровище в природната аптека. Той е познат още в Древна Гърция като отлично лечебно средство, а в наши дни е една от най-използваните билки, с разнообразна употреба в медицината и козметиката.

Цветето с нежните оранжеви цветчета е притежател на силни антимикробни съставки, които с лекота успяват да вземат надмощие над възпалителните процеси.

Лечебни ползи

Невенът от древни времена се използва за лекуване на инфекции в устата, гърлото и стомаха. Също така спомага за зарастването на раните и лекуването на обриви.

Чай

Накиснете 2 супени лъжици венчелистчета в 1 чаша вряла вода за 10 минути. Прецедете и използвайте като вода за уста, като чай или за гаргара.

За лице

Красивото цвете невен е източник на младост и красота за кожата на лицето. Редовната му употреба под фомата на компреси, лосиони и маски ще тонизира кожата ви и ще изглади дребните бръчки.

Пирин Прес

Next Post

27 случаи на хепатит в ромското гето край Гърмен

нд дек. 18 , 2016
От началото на ноември до момента в ромското гето край село Марчево в община Гърмен има общо 27 случая на болни от хепатит А, става ясно от доклад на РЗИ – Благоевград, изпратен до заместник министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. След нарочна проверка инспекторите от РЗИ са установили регистрирани […]