Нездравословното хранене е причина за смъртта на 11 млн. души годишно

Нездравословното хранене е причина за смъртта на 11 млн. души годишно и е по-голям убиец от тютюнопушенето, установи мащабно научно проучване, цитирано от световните медии.

Основният проблем не е в лошите храни, а в полезните продукти, които хората не консумират достатъчно – плодове, зеленчуци и ядки. Бялата захар и трансмазнините са вредни, но повече смъртни случаи са предизвикани от липсата на здравословни храни във всекидневната диета. Изследването е публикувано от медицинското издание „Лансет“ и е част от глобално проучване на заболяванията по света от здравния институт IHME в Сиатъл.

Сърдечните и мозъчните удари са водещите заболявания, свързани с начина на хранене, следвани от някои злокачествени заболявания и диабет тип 2, установяват учените. 22 на сто от смъртните случаи при възрастни хора по света през 2017 г. са свързани с лошо хранене, почти половината от тях са хора на възраст под 70 г. От болести, свързани с тютюнопушенето, са починали 8 млн. души, а заради високо кръвно налягане се е стигнало до 10.4 млн. смъртни случая през 2017 г.

По-доброто хранене може да предотврати всеки пети смъртен случай по света. Макар храненето в различните страни да е различно, недостатъчните количества плодове и зеленчуци, както и злоупотребата със сол са причина за половината смъртни случаи и две трети от заболяванията, свързани с трайни увреждания, предизвикани от храненето.

Вместо да се опитваме да убедим хората да намалят захарта, солта и мазнините, което е в центъра на дебата за храненето през последните десетилетия, ще е по-добре да лансираме повече здравословни продукти, смятат учените. „Като цяло хората са склонни да заменят. Когато увеличат консумацията на даден продукт, те намаляват употребата на друг, коментира д-р Ашкан Афшин от института IHME“, водещ автор на изследването.

Страните, в които се залага на средиземноморската диета, се консумират повече плодове, зеленчуци, ядки и бобови култури, казва Афшин и дава за пример Ливан, Израел, Иран. Но нито една страна не е постигнала оптимално ниво на консумация на всички здравословни храни, добавя той.

Опасните диети съдържат твърде много сол, твърде малко пълнозърнести храни, твърде малко плодове. Ниски нива на прием на ядки, семена, зеленчуци, омега-3 от морски храни и фибри са сред другите мащабни „убийци“.

Пирин Прес

Next Post

Честит празник, медици!

нд апр. 7 , 2019
Честит празник на лекаря, на медицинската сестра, на специалистите по здравни грижи. Честит празник на здравето! И вашата професия е признание, и вашата професия е отговорност, но само вашата професия е с компетенциите за здравето и живота на всеки ни. Бъдете всеотдайни в грижата си за здравето на всички ни. […]