Нова ваксина влиза в календара от догодина

Ваксинацията срещу варицела се прави в 17 страни в Европа, а от догодина ще бъде достъпна и у нас. Очаква се през 2020 г. тя да бъде вписана в имунизационния календар.
Няма да бъде задължителна, но родителите, които желаят, ще имат достъп до нея. Ваксина срещу варицела не е регистрирана в България и в началото на тази година до пролетта ще извървим път това да се случи, ще се включи в наредбата за имунизации, ще се обнародва в „Държавен вестник“ и най-късно 2020 година ще влезе в имунизационния календар като препоръчителна ваксина. Това каза пред БНТ проф. Татяна Червенякова, директор на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров“. Проф.
Червенякова уточни, че в много страни от ЕС тя е препоръчителна ваксина. Когато децата тръгнат на детска градина, рискът от това заболяване е висок. И се опитваме да го предотвратим. Първата страна, която въведе ваксина за варицела, е Съединените щати. 20 години опит показаха, че тази ваксина води до намаляване на това опасно заболяване. Между 300 и 400 деца се хоспитализират годишно в България с диагноза варицела. Тя е сериозна инфекция и отваря вратата на грип. Това е сериозна инфекция, която смачква имунитета и позволява да се появят други заболявания.
Има контингенти, които трябва да бъдат имунизирани – това са хора с имунен дефицит, с хронични заболявания. Ваксината е почти задължителна за определени рискови групи, каза проф. Червенякова.

Blitz.bg

Пирин Прес

Next Post

Камерна опера - Благоевград ще представи концерт „Вино, любов и музика“

пт ян. 18 , 2019
Музикалното   събитие ще се проведе на 12 февруари 2019 година в залата на Градска художествена галерия – Благоевград от 18.00 часа.  Солисти в спектакъла са Ива Любомирова- флейта и Недялко Недялков-кавал. В програмата са включени, Йохан С. Бах, А, Вивалди, Г. Андреев, Доплер, Пиацола и други. Ива Любомирова започва да […]