„Нова демокрация“ запазва преднината си преди изборите в неделя

Докато премиерът Алексис Ципрас и лидерът на „Нова демокрация“ (НД) Кириякос Мицотакис водят последната си кампания преди неделните избори, новото проучване на общественото мнение на социологическата агенция „Пулс“ за гръцката телевизия Skai показва, че НД държи твърдо 8-процентна преднина пред лявата коалиция СИРИЗА, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Проучването, проведено сред извадка от 1,206 гласоподаватели на 2 и 3 юни, установи, че 36% планират да гласуват за НД и 28% за СИРИЗА , 7% е подкрепата на лявоцентристкото Движение за промяна (КИНАЛ), 5% – за Комунистическата партия, 4% за нео-нацистка „Златна зора”, 3% подкрепят партията МеРа25 на бившия финансов министър Янис Варуфакис, а други 3% националистическото проруско „Гръцко решение“.
Въз основа на проучването на „Пулс“ НД ще получи абсолютно мнозинство с 155 депутати, ако всички тези партии влизат в парламента, и 159 депутати, ако една от по-малките партии не успее да влезе в парламента, пише „Фокус“.

Проучването установи също, че огромното мнозинство от тези, които декларират намерението си да гласуват за първите три партии – между 92 и 94% – са абсолютно сигурни в избора си.

Нито Мицотакис, нито Ципрас рискуват. И двамата подчертаха важността на избирателната активност, като призовават избирателите да не приемат резултата като даден и да гласуват.

Лидерът на НД иска избирателите да му дадат „силен мандат“, за да приведе програмата си в действие, като въведе данъчни облекчения и стимулира инвестициите.

„Сега е моментът за отговорност, обединяване и участие“, заяви той пред привържениците си в центъра на Атина, в четвъртък. Що се отнася до неговия кабинет, Мицотакис вече е взел решение за много от своите членове, включително неполитици и технократи, пише Kathimerini, като се позовава на собствени източници.

В противоположния лагер, въпреки че Ципрас настоява, че се готви за победа, задкулисните дискусии се фокусират върху това как СИРИЗА може да поддържа поражението управляемо. Целта е 30%, но със сигурност не по-малко от 25%, оттласквайки се от 23,5% на европейските избори. Падането по-ниско би хвърлило СИРИЗА в смут и изглежда, че е основен страх за Ципрас.

Според проучване, публикувано в четвъртък, прогнозира, че НД% ще спечели с 42,5% срещу 27% за СИРИЗА. Според анкетата НД ще спечели 173 места, ако пет партии влязат в парламента, 169 места в парламент с шест партии и 165 места в парламент от седем партии.

Пирин Прес

Next Post

Ново мощно земетресение разтърси Южна Калифорния

сб юли 6 , 2019
Ново мощно земетресение разтърси Южна Калифорния, предаде БГНЕС. Трусът с магнитуд 7,1 беше регистриран на около 200 километра североизточно от Лос Анджелис, отново в близост до град Риджкрест. Той е по-силен дори от земетресението с магнитуд 6,4 от четвъртък, което беше най-мощното в Калифорния от 25 години. Според европейски агенции […]