Ново земетресение разлюля Гърция, усети се в България и в Македония

Земният трус е с магнитуд 3.8 по Рихтер. Регистрирано е в 19.36 часа (наше време). Кореспондентът на БГНЕС от Благоевград съобщи, че трусът е усетен силно в жилищата по високите етажи в града. Европейският сеизмологичен център съобщава, че земетресението е усетено и в Македония.
Ново земетресение разлюля Гърция, усети се в България и в Македония.

Земният трус е с магнитуд 3.8 по Рихтер. Регистрирано е в 19.36 часа (наше време). Кореспондентът на БГНЕС от Благоевград съобщи, че трусът е усетен силно в жилищата по високите етажи в града. Европейският сеизмологичен център съобщава, че земетресението е усетено ив Македония.

Епицентърът му е на 10 километра североизточно от границата на Гърция с Македония при Стар Дойран и на 8 километра северно от село Патарос и на 144 югоизточно от македонската столица Скопие.

БГНЕС припомня, че рано тази сутрин южната ни съседка бе разлюляна от трус с магнитуд 5.2 по скалата на Рихтер. Епицентърът бе наоколо 160 км южно от София,на територията на Гърция, в района на Дойранското езеро.

Това бе най-силното земетресение от серия от около десет труса, които бяха регистрирани през нощта в южнатани съседка. Те бяха с магнитуд между 3.3 и 4 по Рихтер. Земетресението с най-голяма сила от 06.24 часа бе усетено освен в Гърция, също и в Македония и в южната част на България. Очевидци от Струмица споделиха, че са били силно стреснати от силния трус в ранния сутрешен час. На българска територия земетресението е усетено най-силно в Петрич. Очевидци от Благоевград казаха, че са усетили труса силно, но е бил кратък.

В късния следобед от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор съобщиха, че ще бъдат извършени приоритетни проверки на язовирите на територия на страната, където земетресението е било усетено.

Сформирани са допълнителни екипи от София, които ще подпомогнат регионалния Югозападен отдел на ДАМТН. Ще бъдат извършени извънредни проверки на язовирните стени и съоръженията към тях. Екипите ще бъдат съсредоточени в общините Петрич, Сандански, Струмяни, Кресна и Гоце Делчев.

Агенцията е информирала и собствениците по места даследят състоянието на управляваните от тях язовири и поддържа постоянен контакт с кметовете на населените места от региона. /БГНЕС

Пирин Прес

Next Post

Kукери атакуваха центъра на Симитли

ср ян. 3 , 2018
Стотици кукери от различни селища играха за здраве и прогониха злото от община Симитли в първия ден на 2018 г. 9 кукерски групи още рано сутринта изпълниха градския площад и огласиха населеното място с чановете си. Пазителите на кукерската традиция сътвориха празнична феерия по обяд на първи януари. Традиция тук […]