Нов космически кораб ще прекара край Слънцето 7 години

Основната цел на мисията „Солър Орбитър“ е да се разбере как се живее до звезда, коментира пред Антон Хекимян по БТВ астрофизикът д-р Владимир Божилов.

„Мисията две години ще пътува, ще премине покрай Венера, Земята и ще достигне до Слънцето, за да остане там почти 7 години.

Ще действа по метода на гравитационна прашка, гравитационното поле на Земята влияе върху кораба, то може да се използва за ускорение с включване на двигател и да се изстреля. Когато стигне до Слънцето, ще видим за пръв път Южния и Северен полюс на Слънцето, защото Земята обикаля в орбита около Слънцето и ние не можем да се вдигнем нагоре.

Това ни дава възможност да правим прогноза за т.нар. слънчево време, ще се предвиди работата на нашите уреди за изследване.

16 млн градуса е сърцето на Слънцето и на земята се правят опии за достигане на тази температура чрез ядрен синтез. Така ще оценим значението на връзката Земя – Слънце, обясни гостът в студиото.

Пирин Прес

Next Post

Има задържан за банковия обир в София

чт февр. 13 , 2020
Един човек е задържан за обира на банковия клон вчера на столичния булевард “Цар Борис III“, съобщава МВР. Лицето му е било заснето от охранителните камери на банката. При обиските полицията е намерила част от парите. МВР не дават повече информация, пише Novini.bg. Междувременно нов въоръжен грабеж бе извършен в […]