Нов престъпен бизнес набира скорост: Задигат регистрационни табели на коли

Влизането в сила на новите промени в Закона за движение по пътищата, според които катаджиите ще имат право директно на място да свалят регистрационните табели на колите на провинили се шофьори, отвориха нова пазарна ниша- крадци отмъкват номерата и продават плячката, съобщи „Бургас ИНФО”, цитирани от Пик.

По примера на катаджии, бандитите са въоръжени с преносими дрелки за разпробиване на нитовете, а цялата акция е за броени минути. Има и случаи при които апашите директно изтръгвали табелите, без да пазят изобщо бронята на колата.

Последствията от това са:

– издаване на нови регистрационни номера, нов малък и голям талон на автомобила, което отнема поне седмица.

От влизането на промените в закона в сила тази събота до момента официално свалените табели от катаджии в национален мащаб са 30.

Най-много от нарушителите са без книжки, следват пияните. В подобни случаи колата остава на пътя и стопанинът ще трябва да намери пътна помощ за своя сметка, за да я откара в къщи. Ако бъде репатрирана от „паяк” ще си плати престоя на наказателния паркинг. А някои просто ще я оставят на пътя. Но законодателят е предвидил и един „бонус” за водачите.

Табелите ще се свалят от пътната полиция на място, но след това собственикът ще има 12 часа да си прибере колата. Ако е и с отнета книжка обаче, трябва да си намери правоспособен шофьор, който да я откара до тях.

Пирин Прес

Next Post

Изпращаме най-студения януари за последните 53 години

сб ян. 28 , 2017
Още преди да е приключил, този месец вече е най-студеният януари от 1964 г. насам. Средната температура за периода е минус 6 градуса, при обичайна средна температура за този месец 5 градуса. Тези стойности са измерени в София, където обикновено не е най-студено, а на различните места в страната варират, […]