НП „Пирин” с правила за безопасен туризъм

Ръководството на Национален парк „Пирин” публикува правила за безопасен туризъм в планината.

Експертите съветват туристите да избират маршрут и средство за придвижване (пеша, със ски, с колело) според личния си планински опит, способности и физическа подготовка, да не се надценяват, да се движат с умерено темпо, да не се претоварват. Необходимо е планинарите да имат подробна информация за трудността и особеностите на маршрута, за вариантите за напускането му. Да са готови да променят маршрута си или да се върнат обратно в случай на възникнали трудности. Добре е да разполагат с карта или GPS. Да знаят каква е метеорологичната обстановка, състоянието на снежната покривка и лавинната опасност.

През зимата да не се тръгва при намалена видимост и обилен снеговалеж. Нужни са подходящи обувки и екипировка, което включва и вода, храна, компас, зареден мобилен телефон, аптечка за оказване на първа помощ, джобно ножче и свирка. Задължително да се информира близък човек за планирания преход, да се има номера на Планинската спасителна служба. Не бива да се замръква в планината. Да се спазват указанията на парковата охрана и определените норми и режими. При гръмотевични бури туристите да не се прикриват под единични дървета или в скални ниши, да избягват движението по билните и изпъкнали части на планината, както и пренасянето на метални части и оборудване.

„Децата могат да изчерпят всичката си енергия и да се изтощят напълно съвсем неусетна, без да дадат признаци на умора. Ако носите съвсем малки деца в раница, продължителното обездвижване, което това предизвиква, може да утежни някои условия и да доведе до измръзване, преохлаждане или претопляне, изгаряне, слънчасване, дехидратация. Погрижете се децата да бъдат добре екипирани и ги предпазвайте от слънце, вятър и студ”, са част от съветите на специалистите от НП „Пирин”.

При злополуки трябва да се погрижат планинарите за своята безопасност и за безопасността на пострадалия, да му окажат първа помощ, да го завият и изолират от влага и вятър, да го успокоят. Необходимо е да се обадят в Планинската спасителна служба или на телефон 112, за да кажат точното място на нещастния случай, какъв е инцидентът и броят на пострадалите, сериозността на случая – безсъзнание, видими травми и наранявания, дишане, сърдечна дейност, предприети действия за оказване на първа помощ, да кажат името и телефонния си номер. „В планината кошче за боклук е собствената ви раница!”, това пък е последният, но много важен съвет на експертите от НП „Пирин”.

Пирин Прес

Next Post

Премахват таксите при плащане с банкови карти в ЕС

ср ян. 17 , 2018
Хотелските резервации и пазаруването в интернет от чуждестранни търговци занапред ще е по-евтино за българските потребители. Това става възможно, защото от 13 януари е в сила нова евродиректива за платежните услуги, която ограничава допълнителното таксуване, и таксите при плащане с дебитна или кредитна карта в рамките на Евросъюза отпадат. Новината […]