Община Симитли открива нов център за възрастни хора

Община Симитли е с опит в предоставянето на социални услуги за възрастните хора с деменция. Скоро предстои да бъде открит нов център в село Железница, каза за Радио Благоевград Ивайло Гоцев, ръководител на Социалното звено в общината.

През последните години община Симитли работи последователно в посока осигуряване подкрепа и грижа за най-уязвимите целеви групи хора, които са на възраст, които са с различна степен и вид на заболявания. Хора, които имат нужда от подкрепа и помощ. И община Симитли осигурява чрез социалните услуги, които успя да разкрие. А именно центрове за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция, за пълнолетни лица с физически увреждания, за пълнолетни лица с психични разстройства“, обясни Ивайло Гоцев и подчерта, че това са социални услуги, които предоставят семейна среда, в която лицата могат да бъдат пълноценно обгрижвани и подпомагани от специалисти.

В момента най-новият център, който община Симитли е успяла да изгради и реализира, е в село Железница. Средствата за него са по проект „Красива България“ и от бюджета на общината.

Центърът за възрастни хора с деменция ще се помещава в сградата на бивша детска градина, която е изцяло реновирана, оборудвана и адаптирана, за да отговаря на всички нужди на тези хора, уточни още Гоцев. Той разясни, че в центъра са обособени самостоятелни стаи, модерно обзаведени и с централно подово отопление, така че настанените потребители да се чувстват добре в среда близка до семейната. До средата на месец юни ще бъде избран екипът от специалисти – медицински и социални работници, психолог, логопед, помощен персонал, информира Ивайло Гоцев. Процедурата по настаняване на възрастните хора с деменция ще се извършва чрез дирекциите „Социално подпомагане“ по местоживеене. Новият социален център в симитлийското село Железница е с капацитет 13 души, толкова ще бъде и обгрижващият ги персонал.

 

bnr.bg

Пирин Прес

Next Post

Борисов: От Божков , една стотинка, един лев, едно евро не съм взел

сб юни 6 , 2020
„Вирусът не е победен, Надявам се, че с мерките и дисциплината и ясната стратегия, самите хора усвоиха правилата, това е важно да продължи, но се надявам да се справим. Вирусът витае, всеки ден има по 20, по 30 нови случая, има пик в някои държави, като нашите съседи“, каза премиерът Бойко Борисов […]