ООН тревожно: Задава се ядрена война?

От ООН изкараха много тревожно становище. Според организацията рискът от използване на ядрено оръжие достига заплашително високи размери, като е най-висок от времето на Втората световна война насам. Това твърди експерт от ООН, пише Блиц.

Според него светът трябва да се отнася много по-сериозно към тази заплаха.

Рената Дуан, директор на Института за изследвания в областта на разоръжаването на ООН (UNIDIR) заяви в Женева, че всички страни, притежаващи ядрено оръжие имат действащи програми за неговата модернизация и че средата в сферата на контрола на въоръжаването се променя, отчасти поради стратегическото съперничество между САЩ и Китай. Тя отбеляза, че традиционните споразумения за ограничаване на въоръженията са подкопани също от появата на нов тип война, с нарастваща доминация на въоръжени групи и частни военни формирования, както и на нови технологии, размиващи границата между отбрана и нападение.

През последните две десетилетия преговорите за разоръжаване бяха в задънена улица, а 122 страни подписаха през 2017 г. Договора на ООН за забрана на ядрените оръжия, отчасти поради чувство на безсилие, и отчасти заради осъзнаването на рисковете, посочи Дуан. „Смятам, че има нужда да бъде признато, а този въпрос някак си липсва от полезрението на медиите, че рискът от ядрена война в този момент е особено висок, и рисковете от използване на ядрени оръжия заради някои фактори, които посочих, са по-високи сега от когато и да било след Втората световна война“, заключи директорът на Института за изследвания в областта на разоръжаването на ООН.

Договорът на ООН за забрана на ядрените оръжия беше подкрепен от Международната кампания за премахване на ядрените оръжия, която спечели Нобелова награда за мир през 2017 г..

Пирин Прес

Next Post

Бойко Борисов: Днес с Алексис Ципрас стартираме интерконектора с Гърция

ср май 22 , 2019
Заседанието е малко по-рано днес, защото знаете, че трябва да посрещнем колегата Ципрас. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на редовното правителствено заседание, предаде репортер на Novini.bg. ,,Днес стартираме интерконтектора с Гърция. Там ще говорим повече по темата“, добави министър-председателят Борисов. Двамата ще проведат среща, на която ще обсъдят […]