Опасно напрежение край Марица: Гърция затвори пропускателен пункт на границата с Турция

Гърция взема максимално строги мерки за опазване на сухопътните и морските си граници.

Затворен от днес е митническият пункт за пропускане Кастаниес в Еврос на гръцко-турската граница и остави много турци и чуждестранни посетители извън границите на Гърция. Според информация пункта е затворил в 11.00 ч. и няма яснота кога ще бъде отворен.

За гръцките и европейски граждани, които искат да се върнат от Турция в Гърция властите ги пренасочват през България или през митнически пункт Кипон.

Затварянето на граничен пункт Кастанон се дължи на концентрацията от турска страна на значителен брой лица (мигранти – бежанци), които възнамеряват да влязат в Гърция.

След развитие на събитията в Идлиб (Северна Сирия) Гърция е в постоянен контакт с Европейския съюз и НАТО, заявиха правителствени източници.

Началникът на Главния Щаб на Националната Отбрана Константинос Флорос замина за района на Еврос (Марица), за да засили отбранителните сили и обезпечи неприкосновеността на границата, докато Янис Плакиотакис ще пътува до остров Митилини, за да контролира опазването граничната ивица на източните Егейски острови.

Министър-председателят обяви вчера, по време на обсъждане в Министерския Съвет, мерките за укрепване на границата, обръщайки внимание също така и на измерението на заплахата, която създава коронавирусът.

„Трябва да се внимава. Въпросът свързан имиграцията придобива ново измерение, тъй като потоците към Гърция включват хора от Иран – където има много случаи на коронавирус – и също така много са пристигащите от Афганистан. Следователно нашите острови, вече обременени от проблемите свързани с общественото здраве, трябва да бъдат двойно защитени. Казано по-просто: направете всичко, което зависи от вас, за да избегнете появата на вируса – особено в този регион. Засилваме в максимална степен граничния си контрол, за да създадем силна буферна зона. За тази цел вече възложих на Министъра на Търговското Корабоплаване и Началника на Пристанищното Управление да увеличат значително броя на корабите и броя на патрулите по островите на източното Егейско море. Вече информирах Европейската комисия за това решение, като защитна мярка за опазване на здравето в цяла Европа,“ заяви гръцкия Премиер Мицотакис.

Пирин Прес

Next Post

 Нямаме потвърден случай за коронавирус към този момент в България

сб февр. 29 , 2020
Това съобщи началникът на Военномедицинска академия (ВМА) ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Националния кризисен щаб. Над 1189 са случаите в Европа към тази сутрин. Смъртността е сравнително ниска – по-малко от 2%, съобщи още ген. Мутафчийски. През изминалото денонощие в двете лаборатории, в които се правят […]