Оставиха в ареста продавача на якорудската ракия Тайфи Мекльов

Софийският апелативен съд (САС) остави в ареста Тайфи Мекльов, който е обвинен за търговия с опасен за здравето алкохол, причинил смъртта на няколко души в Якоруда, съобщи bTV.

Адвокатът на Мекльов поиска съдът да замени мярката му с по-лека, защото подсъдимият бил с влошено здраве, а в ареста нямало адекватна медицинска грижа за него. Според защитата Мекльов е хипертоник и има висока кръвна захар.

Съдът обаче прецени, че събраните допълнително доказателства подкрепят данните за извършено престъпление, което предвижда затвор от 3 до 15 години, и реши да остави обвинения в ареста като се обоснова, че здравословното му състояние позволява това.

Припомняме, че над 400 якорудчани поискаха бърз процес и справедлива присъда срещу продавача на отровната ракия Тайфи Мекльов.

Със снимки и плакати роднини и приятели на отровените преди два месеца с фалшивия алкохол мъже се събраха на площада в Якоруда.

„Искаме бърз процес и справедливост, най-голямото ни опасение е, че той може да подкупи правосъдието, страх ни е да не се потулят доказателствата. Досега той трябваше да бъде осъден по бързата процедура доживотен затвор, а не да се чака и да се разследва. Какво разследват още не знаем, знаем само, че от отровната ракия си отидоха шестима млади мъже, това малко ли е“, каза майката на починалия от отровната ракия Салих Муртев-Хатидже.

На протеста присъстваха и спасените. Те също искат доживотна присъда за Тайфи Мекльов, както и да им заплати обезщетение.

„Тайфи ни отрови, ние живеем втори живот. Искаме да ни се заплати обезщетение, ние нямаме пари да си заплатим престоя в болницата, което е в размер на около 1700 лева, тъй като не сме здравно осигурени. Шест месеца не трябва да работим, докато организмът ни напълно се възстанови от отровата, как ще се прехранваме. Взимаме храна от социално подпомагане, за да не гладуваме“, каза Николай Резелчев.

 

Пирин Прес

Next Post

Утре е Сирни заговезни

сб мар. 12 , 2016
Този ден в народния календар е известен и като Прошка. Семейството се събира на празнична вечеря, на която всеки иска прошка от другия за грешките или обидите през годината. После всички взаимно се помиряват и се прегръщат. Младите целуват ръка на възрастните си родители, на дядо и баба. На масата […]