Всяка година около 5000 работни места се разкриват в сферата на туризма в Банско. Основно заради ниското заплащане желаещи да започнат работа липсват, а хотелиери са принудени да наемат хора от Украйна, Молдова и Русия.

Димитър Илиев, управител на ваканционен комплекс в Банско: Най-големият проблем, който идва оттам, е че те идват първо неподготвени, а второ са небългароговорящи, което също ни създава големи трудности. Максимумът, за който ние можем да ги наемем, е 3 месеца, така че ние ги наемаме, от тях губим един месец за обучение да ги обучим горе-долу да свикнат, това, което искаме да бъдат и остават около 60 дни, в които да работят пълноценно.

За разлика от хотелските комплекси, в много от механите в Банско успяват да задържат персонала си целогодишно.

Ивайло Илиев, управител на механа: Собствениците имат ресторанти и по Черноморието, всичките ни хора след края на сезона тук отиват там. Имаме и заведение, което работи целогодишно, тези хора работят целогодишно, семействата им са тук и нямаме проблем. Персоналът ни е основно българи, защото политиката на нашата фирма е да работим основно с българи, имаме си хора, на които държим, толерантни сме към тях и те към нас.

Христо, сервитьор: Шефовете трябва да са много благоприятни към персонала си, ние даваме също от нас с работата си, с добро обслужване, с качествена храна и по този начин държат добри кадри.

Хотелиерите и ресторантьорите в Банско очакват тази година туристите основно да са от съседни балкански държави и Израел. Надяват се сезонът да бъде по-добър от миналогодишния.