Откриха нов метод за удължаване на живота

Учени от университета Макгил в Канада установиха, че симбиотиците – смеси от пробиотици и богати на полифеноли растения, могат да увеличат продължителността на живота и да намалят риска от заболявания в напреднала възраст, съобщи Лента

Експериментите били извършени с плодови мушици Drosophila melanogaster, които, според учените, имат 70-процентно сходство с бозайниците, що се отнася до метаболизма.

Мушиците били хранени със симбиотици и се оказало, че продължителността на живота им е 66 дни, т.е. с 26 дни по-голяма в сравнение с посестримите им в контролната група, които били на обичайния си хранителен режим. Хранените със симбиотици насекоми освен това били засегнати в по-малка степен от резистентност към инсулина, възпаления и окислителен стрес.

Симбиотиците били създадени от пробиотици Lactobacillus plantarum, Lactobacillus fermentum и Bifidobacteria longum с добавки TFLA – смеси от сухи съставки на растенията Emblica officinalis, Terminalia bellirica и Terminalia chebula.

Полученият резултат може да се обясни с наличие на оста черва-мозък – състоянието на микробиота в стомашночревния тракт може да е определящо за това на нервната система и дори да повлияе върху депресията и развитието на невродегенеративни заболявания в напреднала възраст.

Учените все пак предупреждават, че е възможно симбиотиците да нямат толкова силен ефект върху човека, колкото върху насекомите.

Пирин Прес

Next Post

Писателката родом от Разлог, Бойка Асиова представи романите си в Прага

сб юни 2 , 2018
Литературна среща с Божана Апостолова и Бойка Асиова се проведе в Прага, организирана от сдружение „Възраждане“ в сътрудничество с Българското посолство, 30.05.2018 г. Двете дами представиха на българската аудитория в прага своите произведения. „Огромно удоволствие е да се срещнем още веднъж с двете харизматични писателки“, споделиха развълнувани българи.