Откриха облагородения кът за отдих край извора „Благата вода” в с. Баня

Община Разлог облагороди за жителите и гостите на село Баня района до древния и един от най-лечебните минерални извори – „Благата вода”.

Официалното откриване на обекта бе направено вчера /5 юли/ от 18,00 часа от кмета на общината – Красимир Герчев.

Снимка на Мария Попова.

Снимка на Мария Попова.

В облагородения кът за отдих са построени беседка, маса, пейки и чешма. Лековитата минерална вода в извора „Благата вода” е известна още от древността – тук са лекували раните си римски императори, пълководци и войници. Температурата на водата е около 55 градуса, слабо минерализирана е, с алкална реакция и силен воден дебит.  Водата се използва за спа процедури, медицинско лечение и рехабилитация. Външно се прилага при заболявания на костите и ставите, нервната система и кожата, а вътрешно при стомашно-чревни заболявания, бъбречно-урологични проблеми и други заболявания.

„Ще поставим и информационна табела на няколко езика край този прочут извор. Минералните извори в Баня са повече от 70 и тяхното наличие определя селото ни като един от най-добрите балнеоложки курорти в страната ни”, твърди кметът Мария Юрганчева.

Пирин Прес

Next Post

Древният слънчев календар в Разлог е един от най-точните в света

пт юли 6 , 2018
Древният слънчев календар е изработен върху 12 мраморни камъка, изобразяващи образи на животни. Според специалистите календарът е един от най-точните и е принос на българите към световната култура. Археологическата находка от Разлог е единственото пълно и запазено изображение на древния български календар, намерено и произхождащо от земите на днешна България. Древният […]