Отличиха най-високо на международен фестивал най-малките танцьори на ансамбъл „Веселие“- Симитли

„Веселие“ са с първо място в раздел танцови ансамбли – първа възрастова група до 11 години на ХVIII-я Национален детски фолклорен фестивал с международно участие “СЛЪНЦЕ ИДЕ”- Дрен, 2018.

На откритата сцена в парка на село Дрен, Община Радомир се проведе ХVIII-я Национален детски фолклорен фестивал с международно участие “СЛЪНЦЕ ИДЕ”- ДРЕН, 2018. Децата се представиха с три танца: „Нещо крекна в зелника“, „Еленино хоро“ и  „Детска фолклорна китка“.

Там  за пореден път , танцьорите ръководени от Калина и Любомир Марянски доказаха, че са  гордостта на община Симитли. Ансамбъл „Веселие“ има първи места на фолклорния фестивал “Слънце иде”с.Дрен през 2006г., 2010г., 2012г.,  2018 година и е носител на Голямата награда на фестивала през 2014г. и 2017 г.

Радомирското село Дрен беше домакин на 18-ия Национален детски фолклорен фестивал с международно участие „Слънце иде“. В надпреварата, участваха 40 групи за песенен, танцов, инструментален и словесен фолклор.

Тази година във фолклорното състезание се включиха и българчета, живеещи в чужбина. Възпитаниците на българското неделно училище „Райна Княгиня“ в град Бургос, На сцената в Дрен за първи път  се изявиха и деца от Видин, които представиха автентичен фолклор. Фестивалът има конкурсен характер. Той води началото си от 2001 г., след спечелен проект по програма на Национален Фонд „Култура“. Проявата цели да събуди интереса на младите хора към издирване, изучаване и популяризиране на българския фолклор.

Пирин Прес

Next Post

Вотът на недоверие към кабинета "Борисов 3" не мина в парламента

пт юни 29 , 2018
Вота  на недоверие към кабинета „Борисов 3“ не мина. „За“ вота гласуваха 104 народни представители, „против“ – 131 и „въздържали се“ – 0 , с което той не успя да мине. Вотът бе внесен заради провала на правителството в политиката по сигурността. Съгласно правилника за организацията и дейността на Народното […]