От 10 до 39 градуса през юли

Най-ниските температури през юли у нас ще са между 10 и 15 градуса, а най-високите – между 34 и 39 градуса, съобщи за БТА Марияна Попова – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. 

След циклона, който причини наводнения у нас, времето ще се стабилизира.

По думите и през юли у нас се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за равнините е между 22 и 26 градуса, за високите полета – между 18 и 21 градуса, а за планините – между 6 и 13 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма – между 30 и 50 литра на квадратен метър, а за планинските райони – от 70 до 120 литра на квадратен метър.

След обилните валежи и хладното време през последните дни на юни, още в началото на юли ще настъпи относително стабилизиране на атмосферата и валежите чувствително ще намалеят.

Над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, но ще има и временни увеличения на облачността, само на отделни места – все още с краткотрайни валежи. Температурите слабо ще се повишат, но ще останат по-ниски от обичайните.

Около средата и през втората половина от първото десетдневие времето отново ще стане неустойчиво, със следобедни краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Температурите ще останат без съществена промяна.

В началото на второто десетдневие на юли все още на места ще има превалявания. Впоследствие ще има няколко дни със спокойно, предимно слънчево време. Температурите, след слабо понижение, ще започнат да се повишават. Около средата на периода атмосферата пак ще се лабилизира и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Към края на десетдневието ще започне по-трайно стабилизиране, както и повишение на температурите.

През повечето дни от третото десетдневие на юли въздушната маса над страната ще е устойчива. Ще бъде предимно слънчево, температурите ще се повишат още и вече ще са по-високи от обичайните, прогнозира метеорологът.

Междувременно жълт код заради вятър е обявен за утре за Централна и Западна България, а за останалата част на страната – зелен. Очаква се подобряване в значителна степен на валежната обстановка. Това каза директорът на ГД „Пожарна безопасност“ главен комисар Николай Николов по време на месечния брифинг на МВР.

Той предупреди необезопасените предмети от терасите да бъдат прибрани, а хората да се движат с повишено внимание по улиците.

Пирин Прес

Next Post

Реконструкцията на улица „Пирин” в Банско тече с пълна сила

сб юни 30 , 2018
Започна вторият етап от реконструкцията на главната търговска улица в Банско – „Пирин”.  Първият етап от нея, участъкът между пл. „Никола Вапцаров” и пл. „Възраждане”, бе изграден през 2016 г., като бе спазен архитектурно-художествения стил, по който е оформена централната градска част.  Вторият етап обхваща отсечката между пл. „Възраждане” и […]