Париж се готви за криза – до 48 часа болниците ще се препълнят

Париж очаква в следващите 24 до 48 часа да се изчерпи капацитета на всички болници за прием на нови пациенти, заболели от COVID-19. Това заяви ръководителят на Френската федерация на болниците, според която пикът не се очакваше да настъпи преди края на март.

Във френската столица и околностите в момента са над една четвърт от 29 хил. потвърдени случаи на настанени в болници. Почти 1300 от тях са в интензивни отделения. Починалите в страната са почти 1700.

„Очевидно ще се нуждаем от помощ в Ил дьо Франс (районът около Париж) заради случващото се на изток, което идва при нас“, заяви през телевизия BFM Фредерик Валту.

Той има предвид района Гранд Ест, в който се появи първото френско огнище и където болниците вече са „удавени“ от прилива на болни. Армията помага за прехвърлянето на някои от хората в критично състояние към други градове.

„Ще достигнем лимита си в следващите 24 до 48 часа. Ще се нуждаем от демонстриране на истинска солидарност между районите, болниците и прехвърлянето на пациенти към интензивните отделения“, допълни Валту. „Ако оставим болниците да се оправят сами, а всяка територия, отвоювана от епидемията, сама на себе си, значи ни предстои катастрофа.“

Властите в столицата трескаво търсят легла за интезивни грижи, кислородни апарати и медици, като се опитват да разпределят болните и из предградията, описва „Ройтерс“.

Пирин Прес

Next Post

"Часа на Земята" 2020 с онлайн концерт

сб мар. 28 , 2020
Тази година „Часът на Земята“ ще се проведе при максимални мерки за сигурност. Във връзка с въведеното извънредно положение, 13-ото поредно издание на най-мащабната глобална инициатива за опазване на природата за първи път в историята ще протече изцяло в онлайн пространството. WWF призовава хората да отбележат „Часа на Земята“ 2020 […]