Печено прасенце за 500 лева – стимул за доизграждане на селски храм

Жители и гости на село Изгрев събраха финансови средства за доизграждането на църквата в селото. На благотворителен търг бе разиграно и печено прасенце, който бе в подкрепа на каузата, като то бе откупено за 500 лева.

От две години кметът Йордан Китанов, всички местни хора и, разбира се, много приятели и съмишленици, обединяват усилия за изграждане на православен храм на светеца Иван Рилски. В момента църковната постройка е вдигната на карабина, но има още доста довършителни дейности, за които са нужни средства. Затова управникът организира и благотворителни концерти за богоугодното дело. Без хонорар и на добра воля на събора в Изгрев пяха сестри Филатови, Георги Гоцев, Никола Тодоров, Ваня Найденова и Благица Павловска и Лесия Вълчева, поп фолк дуетът „Южен вятър“.

Гостите на събора напълниха кутиите – всеки от сърце даде своята лепта за довършване на църквата, пише Кмета.бг. Със събраните пари жителите на Изгрев ще се доближат към сбъдване на дълголетната си мечта – да имат свой храм в селото.

В момента църквата е малко преди покрив. Има промяна на проекта, тъй като кубетата станали 12. Храмът ще носи името на закрилника на целия български народ – свети Иван Рилски, а по проект ще бъде умалено копие на Рилския манастир.

Пирин Прес

Next Post

Петък 13-и е! Защо тази дата е толкова фатална?

пт сеп. 13 , 2019
Петък 13-и отдавна има злокобна слава. Датата буди суеверни страхове от векове насам, които са валидни и сега сред голяма част от хората. Днес отново имаме случай, когато 13-ия ден от месеца се пада в петък. Затова мнозина предпочитат да не излизат от домовете си, да не предприемат пътувания, да […]