Поискаха оставката на зам.-кмета по култура в Община Благоевград

„Г-жо кмет на културата, Вие сте вредна за културата в Благоевград!“ Така започна днешното заседание на Общински съвет – Благоевград, по време на което изказвания извън дневния ред бяха заявили известни благоевградски културтрегери. Иван Кацарски и Бранимир Митов буквално попиляха ръководството на Община Благоевград по отношение политиката им в направление „Култура“.

Организаторът на станалия вече традиционен „Джумая фест“ в Благоевград Иван Кацарски заяви от трибуната на ОбС, че Благоевград е единствената община в България, която търси пари за ползване на общински площи, на които се организират културни мероприятия. Кацарски заяви, че месеци наред внесени искания за среща с кметското ръководство, на която да се обсъди бъдещето на културния живот в града, са оставени без развитие. Всички фестивали и културни прояви в Благоевград са спрени, а нито една благоевградска организация не отговаря на изискванията, заложени от Общината, за организатор на фестивал „Милениум“. 400 000 лева заложи кметското ръководство на община Благоевград за провеждане на фестивала, а в същото време местни организатори на културни събития месеци наред не знаят какво се случва с проектите им, спечелени по фонд „Култура“ на администрацията.

В изложението си, направено по повод определения наем от 360 лева за 100 кв. метра, които да ползва театъра за свои представления, ръководителят на театрална школа „Ер Малък“ и организатор на фестивал „Талантино“ Бранимир Митов определи действията на зам.-кмета Павлова и подчинените ѝ в общината като вредни за развитието на града. Митов цитира общинска наредба, според която културните прояви в града се поставят на една нога с пазари, тържища и панаири, което е прецедент в цяла България. „Ние не сме кюфтета, г-жо Павлова!“ , напомни митов на ресорния заместник-кмет в Община Благоевград. Искането му за оставка на Василиса Павлова беше посрещнато с бурни овации в залата на Общински съвет.

В типичния си стил Василиса Павлова отговори, че ще разпространи становището си по темата писмено.

E79

Пирин Прес

Next Post

По случай 1-ви юни Община Благоевград е подготвила изключително богата програма, която ще бъде през целия ден

пт май 29 , 2020
Най- слънчевият празник ще започне от 10:00ч. с концерт на пл. „Македония“, където участието ще вземат : Фолклорна група ,,Бисери“, Детска вокална формация „Мая“, Балетна школа „Кроазе“ към ЦЛТРДБ, Божана Митова, Денс студио „Дежа Вю“, с ръководител Ани Хачатрян, Танцова формация „Астра“- Благоевград, с ръководител Галина Златкова, Танцов клуб „Блясък“,с […]