Политически скандал избухна и заради водата в Кресна

На последната сесия на Общински съвет – Кресна беше обсъдено бъдещето на местните минерални извори и добиваните от тях водни ресурси, във връзка с новите изменения на Закона за водите.

С измененията в закона отпадат концесиите за минерални вод и се дават правомощия на Общински съвет да определя цените за кубичен метър използвана минерална вода, а на кметовете – да сключват договори за ползване на водните богатства. Групата на ПП ГЕРБ в местния парламент настоя определянето на цените и реда за ползването на минералните вод в общината да се направи задължително след провеждане на обществено обсъждане по темата, на което гражданите да бъдат информирани по въпроса и да изразят своето мнение.

Идеята за сондиране и съобразяване с общественото мнение обаче не се хареса на групата на БСП и те директно гласуваха цени за кубичен метър вода и ред за ползване, категорично отхвърляйки всякакъв обществен диалог по темата. Темата за минералната и питейната вода за гражданите на Кресна е много наболяла – от остарялата инфраструктура и загуби по трасето, през неуспеха на станалата прословута водна асоциация в областта, провалена заради кмета на Кресна, до съмнения за опасни отлагания във водата и неуредици с използването на минералната вода в общината.

Заради това, както и поради самата идея за демократично управление, местната структура на ПП ГЕРБ вярва и твърдо настоява, че такъв въпрос трябва обезателно да бъде обект на обществен диалог, а не да бъде решаван от шепа представители при затворени врата и без никаква гражданска осведоменост.

Общинските съветници на ПП ГЕРБ в общината се опасяват и че има предпоставки за опити за измами от бъдещите потребители на минералните вод. Тъй като цените са различни за различните типове потребление (например най-ниски са цените за промишлени цели, а най-високи – за лечебни) са възможни опити за възползване от слаби места в системата. До момента в общината контролът на ползването на минералните вод не се е доказал като особено ефективен и общинските съветници на ГЕРБ се страхуват, че това може да продължи и в бъдеще. Структура на ПП ГЕРБ в община Кресна смята, че общинското управление е длъжно да информира подробно и да се съобразява с волята на гражданите за всяко едно решение, което касае природните богатства на общината. Понеже тях ги е имало много преди нас и ще останат много след нас, изключително важно е с тях да се борави разумно, премислено, и по начин, който да бъде в най-добрия дългосрочен интерес на идните поколения.

Автор: ПИК

Пирин Прес

Next Post

Днес ще бъде слънчево и топло

ср авг. 8 , 2018
Днес ще бъде слънчево и топло. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места за кратко ще превали. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между 30 и 35° Атмосферното налягане ще се задържи малко по-високо от средното за август. Над […]