Почина Христо Христов бивш министър по време на управлението на Тодор Живков

С лед тежко боледуване почина Христо Христов, министър на външната търговия по време на управлението на Тодор Живков. Христов си е отишъл в събота, на 87-годишна възраст.

Резултат с изображение за Почина Христо Христов бивш министър по време на управлението на Тодор Живков

Той отговаря за външната търговия и валутните приходи на Народна република България в продължение на 20 години – между 1971 г. и 1977 г. е зам.-министър и първи зам.-министър на външната търговия. От 1977 – 1986 г. е министър на външната търговия. А от 1977 г. до 1990 г. е министър на търговията и на външноикономическите връзки.

Христо Христов подписва договора с СССР за изграждане на АЕЦ „Белене” през 1987 г.

След 1991 г. вече бившият член на Централния комитет на Българската комунистическа партия се захваща частен бизнес.

По време на възникналата криза в края на 70-те години на XX век, когато държавата е изправена пред фалит заради дългове към западни банки на стойност близо 6 млрд. долара, Христов е един от инициаторите на т. нар. резервна валутна програма.

Нейната цел е получаването на допълнителни конвертируеми в долари приходи от всевъзможни източници – основно от реекспорт на стоки, но също чрез контролирана от Държавна сигурност контрабанда и дори от преотстъпване на български футболисти на западни отбори, срещу задължението да превеждат по-голямата част от заплатите си на държавата.

Христо Христов е роден на 11 декември 1931 г. в село Саръбеглии, днес Яворец. През 1955 г. завършва специалност външна търговия във ВИИ „Карл Маркс”. Работи в Държавно търговско предприятие „Разноизнос” като икономист. По-късно е директор на кантора в предприятието.

През 1978 – 1990 г. в качеството на министър на външната търговия и министър на търговията Христо Христов е председател на Българо-иракската междуправителствена комисия и реализира крупни двустранни проекти по времето на иракския президент Саддам Хюсеин.

Христов е носител на два ордена „Георги Димитров” и орден „13 века България”.

Поклонението пред тленните останки на Христо Христов ще бъде утре, вторник, от 12,30 часа в Централните софийски гробища.

Пирин Прес

Next Post

КНСБ и "Подкрепа", обмислят стачка

вт ное. 19 , 2019
Националните стачни комитети на КНСБ и Конфедерация на труда „Подкрепа“ се събират на заседание. На него ще бъдат обсъдени бъдещите действия на двата синдиката относно предложението на управляващата коалиция първият ден от болничните да не се плаща от работодателите от 1 януари 2020 година и да остава за сметка на […]